Notificările pot fi activate pe telefoanele iPhone, Android, în browserele Safari, Edge, Chrome și Firefox disponibile pe platformele macOS și Windows.
În ianuarie vă spuneam că următoarea versiune iOS 16.4 ce a fost lansată pe sfârșitul lunii martie include și serviciul Push API, prin care se trimit aceste tipuri de notificări push pe iPhone și MacBook fără să avem nevoie de o aplicație dedicată în App Store.
Ce API-uri trebuie activate?
Sunt trei API-uri care trebuiesc activate în iOS în meniul Settings → Safari → Advanced → Experimental Features. Vă asigurați că sunt puse pe ON:
NotificationsPush APIService Workers
În principiu Notifications și Service Workers sunt deja activate, dar e mai bine să verificați. Momentan, notificările funcționează doar din Safari, urmând ca în iOS 16.4.1 să vină suport pentru Chrome și Firefox. Pe Mac nu este nevoie să faceți nici o activare de serviciu, sunt deja puse pe on.
Cum activăm notificările pentru iSay.ro?
Lucrurile sunt destul de simple, deschidem https://www.iSay.ro într-un tab nou din Safari, mergem jos/sus în bară și apăsăm butonul de Share urmat de Add to Home Screen. Se va completa automat adresa și numele, dacă doriți îl puteți modifica voi, apoi apăsați butonul Add.
Aplicația sau bookmarkul către iSay.ro se va deschide separat „standalone” direct în full screen fără să mai deschidă Safari și să apară într-un tab nou ca până acum. Se închide la fel ca și orice altă aplicație în iOS, făcând swipe în sus.
După ce ați salvat-o în HomeScreen, o deschideți și vă apare un pop-up sus care vă cere acceptul sau refuzul pentru a primi sau nu notificări, atunci când sunt publicate articole noi.
Notificările sunt active atâta timp cât aveți icoana salvată pe HomeScreen, atunci când o veți șterge vor fi eliminate și permisiunile pentru notificări. Acestea sunt exact la fel ca cele pentru aplicațiile din App Store, pot fi modificate în meniul Settings → Notifications → Apple News & Tech.
Cum activăm notificările pe macOS & Windows?
Foarte simplu, deschidem Safari, Chrome, Firefox sau Edge pe una dintre aceste platforme Apple sau Microsoft și accesăm site-ul https://www.iSay.ro unde ni se va afișa această notificare.
Dacă alegem opțiunea No nu o să mai primim această notificare, doar după ce dăm un clear data & cookies sau reset permissions din setările browserului sau apăsând sus pe lacăt lângă adresa URL de pe laptop.
Cum funcționează notificările Push?
Principiul în mare este același ca al unei aplicații dedicate create pentru iOS, anume ai nevoie de un Service Worker (care este deja integrat în Safari, Chrome, Firefox sau Edge) un modul care să îl integreze de genul One Signal, Wonder Pus, Web Push, Subscribers, Firebase, Gravitec, etc. care trebuie instalat pe paltforma CMS-ului, în cazul meu WordPress. Acestea folosesc un fișier numit manifest.json care îi spune sistemului de operare cum să funcționeze în acest caz, atunci când salvăm un site în HomeScreen.
Pe lângă icoane, descriere și culori trebuie să alegem tipul de display: standalone, browser sau fullscreen. După cum se poate observa în poza de mai sus, trebuie utilizat modul standalone. Trebuie să luați în considerare faptul că acest sistem de notificări push este consumator de resurse, ceea ce înseamnă că trebuie să aveți un hosting bun dacă urmează să trimiteți un număr mai mare de notificări. Aici vă recomand soluțiile WordPress Pro de la Hosterion.
Am testat notificările pe iPhone, MacBook și pe un laptop cu Windows, nu știu cum se comportă pentru cei care au Android, iar aici o să vă rog pe voi dacă alegeți să primiți notificări să îmi spuneți dacă și cum funcționează pe dispozitivele voastre în secțiunea de comentarii de mai jos.
→ activează notificările pe macOS Sonoma
Din ce am înțeles, Apple va integra și opțiunile de Badges, adică numărul de notificări care apar cu roșu în colțul din dreapta sus pentru aceste tipuri de „aplicații standalone”.
Mulțumesc!
Rezolvat! Aștept notificări acum!😬
Mersi Puiu 🙏
Cu plăcere!👍🏻
Complicat și unde mai e plăcerea sau caut dacă a apărut un articol nou când stau la o cafea?
Hai ca nu e complicat. Intrii din Safari pe isay.ro apesi butonul de share si salvezi pe ecranul telefonului. Cand deschizi “aplicatia” te intreaba el daca vrei sa primesti notificari. Activezi si gata. 🙂
Am reușit notificările cu isay.Ro, dar cu alte saituri nu funcționează.
Super! Mulțumesc. Din păcate nu funcționează pentru toate site-urile, există niște modificări tehnice care trebuiesc făcute pentru a funcționa 🙂