În cadrul evenimentului Unleashed de aseară, Apple a prezentat noile MacBook Pro 14 și 16 inch cu chipurile M1 Pro și M1 Max, seria AirPods 3, noi culori pentru HomePod mini și un nou abonament Voice Plan.
Voice Plan Siri
Atunci când vrei să o utilizezi pe Siri pentru a îți căuta o melodie sau un playlist de acum este mult mai ușor să faci asta pentru că au fost introduse diverse playlist-uri în funcție de starea și dorințele tale. Trebuie doar să alegi una din cele de mai jos.
Noul abonament Apple Music se numeste Voice Plan și costă 4.99$ / lună pentru 1 singur utilizator. Funcționează doar cu vocea folosind Siri pe iPhone, Apple Watch împreună cu AirPods sau HomePod mini.
Din păcate acest plan nu este diponibil și pentru România, așa cum nici alte servicii nu sunt disponibile pentru români.
În acest moment avem 3 planuri tarifare pentru Apple Music:
- Voice Plan – 1 persoană, toate dispozitivele
- Individual Plan – 1 persoană, toate dispozitivele, spatial audio și lossless, Apple+
- Family Plan – până la 6 persoane, toate dispozitivele, spatial audio și lossless, Apple+
HomePod mini
Vine de acum în mai multe culori asemănătoare celor de pe iPhone 13. La fel ca și prima versiune, are aceleași specificații însă au adăugat doar alte culori pentru boxă cât și pentru cablu. Da, arată mai frumos, mai ales că pot fi asortate cu orice mobilă de la tine din casă.
AirPods 3
Seria AirPods 3 va avea încontinuare Spatial Audio și suport Dolby Atmos fiind un produs mai ieftin ca variantele AirPods Pro. Apple mizează foarte mult pe Spatial Audio, care în momentul de față nu are nici un concurent. Dacă nu știți cum se aude, vă recomand acest articol.
De acum avem mai mult bass, inalte mai bune dar și un sunet clar. Sunt rezistente la apă și la transpirație și vin fără dopuri de silicon. Îți poți seta tipul de equalizer direct de pe iPhone. Se conectează ușor la fel ca și seriile trecute de AirPods atunci când deschizi carcasa.
O noutate este creșterea bateriei care poate duce până la 6 ore de utilizare. Dacă le încărcăm 5 minute le vom putea utiliza timp de 1 oră. Carcasa poate duce până la 30 de ore. Prețul în US este de 179$ și pot fi comandate începând de astăzi, livrările vor începe de săptămâna viitoare.
Mac
Atunci când Apple a lansat anul trecut primul chip Apple Silicon denumit M1 a spus că va face tranziția în maxim doi ani de zile la propriile chip-uri M1 și va lăsa Intel deoparte. Și așa au făcut. Diferențele de performanță și consum sunt enorme.
Apple Silicon M1 Pro
Începem cu primul chip Apple Silicon care va fi disponibil pe noile MacBook Pro 14 inch și anume M1 Pro.
M1 Pro poate duce până la 200GB/s lățime de bandă pentru memorie, aproape de 3x mai multe decât prima generație M1. Astfel, au luat pool-urile de memorie de pe M1 și le-au mărit după cum puteți vedea în imaginile de mai jos, oferind astfel opțiuni de până la 32GB de memorie cu 256 bit LPDDR5.
Este construit pe 5nm și conține 33.7 miliarde de tranzistori.
M1 Pro 10 cores CPU:
- 8 high performance cores
- ultra wide execution arhitecture
- 192KB instruction cache
- 128KB data cache
- 24MB L2 cache
- 2 high fficiency cores
- Wide execution arhitecture
- 128KB instruction cache
- 64KB data cache
- 4MB L2 cache
Cu ajutorul specificațiilor de mai sus noul chip M1 Pro este de 70x mai rapid în instrucțiunile realizate de CPU față de primul chip M1.
M1 Pro 16 cores GPU:
- 2048 execution units
- Up to 49.512 concurrent threads
- 5.2 teraflops
- 164 gigatexels/second
- 82 gigapixels/second
Pe partea de GPU avem o creștere a performanțelor de 2x față de M1. O noutate în M1 Pro este Media Engine care poate folosid codecurile H.264 și HEVC pentru a accelera codarea și decodarea clipurilor. Pe lângă Media Engine avem și un engine dedicat ProRes pentru a suporta multiple streamuri video cu rezoluție 4K/8K.
Cu ajutorul Display Engine vom putea lega până la 3 monitoare Apple Pro Display XDR + 1 un televizor 4K. Din păcate această opțiune nu este disponibilă și pe M1 unde nu poți utiliza mai mult de 1 monitor.
Apple Silicon M1 Max
Asemeni lui M1 Pro, M1 Max vine cu o lățime de bandă dublă de 400GB/s, este construit tot pe 5nm și poate ajunge până la 64GB memorie în SoC.
- High bandwith, low latency
- 512-bit LPDDR5 interface
- Apple Silicon SoC
- 57 miliarde de tranzistori
Ca și arhitectură arată așa. Comparație cu M1 și M1 Pro.
M1 Max Cores
- 10 core CPU as M1 Pro
- 32 core GPU
- 4096 execution units
- Up to 98.304 concurrent threads
- 10.4 teraflops
- 327 gigatexels/second
- 164 gigapixels/second
M1 Max are un salt de 4x în perfomanță GPU față de M1. Conține Media Engine cu suport dual pentru codare video, ProRes și ProRes RAW.
Totul se reduce la puterea consumată, iar aici știm că M1 consumă în acest moment doar 13.8W față de un Intel i9 care consumă 125W. Am detaliat în acest articol acesti parametrii.
Pentru a putea ajunge la performanțele menționate mai sus, automat consumul/puterea crește însă Apple investește în eficiență tocmai pentru a oferi perfomanțe mărite la un consum cât mai mic. Din graficul de mai jos putem vedea că noile M1 Pro și M1 Max pot ajunge până la 30W față de un Intel care trece lejer de 120W.
Dacă vorbim de partea GPU aici avem plăcile integrate, GPU din M1 sau plăcile dedicate cum sunt NVidia sau AMD. Acestea fiind dedicate au și un consum mare de energie mai ales când vorbim de soluții mobile cum ar fi laptopurile. Consumul mare de energie duce la o durată de utilizare a bateriei foarte mică.
Câtă energie se consumă?
M1 Pro → consumă 30W
M1 Max → consumă 60W
Dar asta nu este tot, gândiți-vă că cele mai puternice plăci video consumă între 160-180W, iar un M1 Max poate consuma maxim 60W oferind aceeași perfomanță grafică.
Pentru că vorbim de Apple și SoC Apple Silicon partea cea mai interesantă acuma vine. Toate aceste performanțe sunt atinse de noile MacBook-uri fie că sunt conectate la priză, fie că sunt pe baterie.
Noapte bună, Intel. Noapte bună, AMD.
Din păcate celelalte branduri de laptopuri existente pe piață, atunci când sunt solicitate la maxim și rulează doar pe baterie, toate performanțele componentelor sunt reduse la un sfert din puterea lor, însă nu și în cazul Apple care poate oferi aceeași perfomanță ridicată printr-un consum de energie excelent.
Totul într-o singură poză.
macOS Monterey
Toate aplicațiile create de Apple sunt actualizate pentru a putea fi folosite cu M1 Pro și M1 Max atunci când noul macOS Monterey va fi lansat. Pentru că nu toți dezvoltatorii de aplicații vor putea face migrarea către noile cerințe, Apple va utiliza încontinuare Rosetta 2 pentru a rula aplicații disponibile pentru Intel care nu au făcut trecerea la M1 SoC.
MacBook Pro 14.2 inch și 16.2 inch
Avem o variantă de MacBook Pro asemănătoare cu generația 2009 când Apple a lansat Unibody White dacă vă mai aduceți aminte. Am unul acasă, am zis că o să îl scot și o să îi fac niște poze, doar așa de comparație.
Pe ambele versiuni de 14 și 16 inch au modificat modul de răcire, au integrat 2 ventilatoare silențioase aș putea spune, însă în combinație cu SoC și managementul de control al energiei nu le vom auzi prea des așa cum nu auzim ventilatoarele nici la MacBook Air sau Pro cu M1.
Au renunțat la Touch Bar și au introdus o nouă tastatură asemănătoare cu Magic Keyboard având taste fizice de la F1 la F12 combinate cu Fn pot fi folosite și funcțiile utilizate și până acum. Avem același TrackPad ca și pe M1.
Au fost adăugate porturile existente înainte să fie scoase în 2016.
- HDMI
- Thunderbolt 4 – USB-C
- SD card
- audio jack
- 2x USB-C
Cred că cel mai așteptat port este cel de MagSafe scos de Apple tot în 2016 când au introdus încărcarea prin USB-C. Atât pe Unibody White 2009 și MacBook Pro 2015 am folosit MagSafe și pot spune că era extraordinar să îl pui/scoți de la încărcat.
Acum, folosind un MacBook Pro M1 nu prea simt nevoia să îl țin în priză pentru că am suficientă baterie.
Marginile display-ului au fost micșorate până la 3.5mm pe laterale fiind cu 24% mai mici față de generația anterioară. Având 3.5mm pe toate părțile camera trebuia cumva integrată în display, astfel MacBook Pro 14 a devenit primul MacBook cu „breton”. Sunt sigur că pe următoarele versiuni de anul viitor vor introduce și Face ID lângă cameră.
Dacă folosiți Dark Mode nici nu o realizați că sus pe display aveți un notch.
Acest tip de display va folosi ProMotion cu 120Hz rată de refresh și va avea numele de Liquid Retina XDR Display. 1 miliard de culori cu opțiune de HDR asemeni monitoarelor Apple XDR.
Camera a primit un upgrade de la 720p la 1080p având 4 lentile și o apertură de f/2.0.Folosește Computational Video în combinație cu ML (Machine Learning) pentru Smart HDR, auto exposure, auto white balance, local tone mapping, face detection și noise reduction.
Pe partea de sunet avem câteva îmbunătățiri. Pe partea stângă avem 3 tipuri de microfoane care pot reduce zgomotul de fond cu până la 60%.
Avem 2x twittere pentru medii/înalte și 4x boxe pentru un bass mai puternic, conform spuselor celor de la Apple, 80% mai mult față de versiunea anterioară.
Noile modele MacBook Pro 14 și 16 inch suportă și tehnologia Spatial Audio pentru cei care vor să se uite pe Netflix sau să asculte muzică pe Apple Music.
Mai jos vom vedea cum se descurcă noile MacBook-uri în comparație CPU+GPU cu cele Intel. Graficele de mai jos sunt comparate în versiunea de 16 inch cu M1 Pro și M1 Max cu Intel i9. Versiunile cu Intel i7 și versiunea de 14 inch sunt de 3.7x mai rapide în CPU și 13x mai rapide în GPU.
Laptopurile normale pot să ducă până la 16GB de RAM memorie video, iar Apple prin noile Apple Silicon M1 Pro și M1 Max pot să folosească până la 64GB de RAM. Sunt curios să văd review-urile la produse după ce vor ajunge la unii youtuberi cum e MKBHD sau MRWhostheboss.
Câte streamuri 4K/8K ProRess 422 putem rula în Final Cut Pro?
- 30 pentru 4K
- 7 pentru 8K
Totul se întâmplă pe baterie mai ales că avem și noi SSD cu viteze de până la 7.4GB/s viteză de citire. O întrebare la final, cât ține bateria pe noile MacBook Pro?
→ 14 inch – 17 ore de video playback
→16 inch – 21 ore de video playback
Ambele laptopuri de 14 și 16 inch suportă încărcare rapidă prin portul MagSafe.
Iată toate noutățile într-o singură poză de final înainte să trecem la specificații.
Specificații MacBook Pro 14 și MacBook Pro 16
Specs
|
MacBook Pro 14 | MacBook Pro 16 | ||
Apple chip
|
M1 Pro sau M1 Max | M1 Pro sau M1 Max | ||
CPU
|
Up to 10 core CPU | Up to 10 core CPU | ||
GPU
|
Up to 32 core GPU | Up to 32 core GPU | ||
Neural Engine
|
Up to 64GB UM | Up to 64GB UM | ||
Storage
|
8TB storage | 8TB storage | ||
Battery
|
Up to 17 hours battery | Up to 21 hours battery | ||
Camera
|
1080p FaceTime HD | 1080p FaceTime HD | ||
Weight
|
1.59kg | 2.13kg | ||
Security
|
Touch ID | Touch ID | ||
Display
|
14.2” Liquid Retina XDR | 16.2” Liquid Retina XDR | ||
Brightness
|
1600 nits brightness | 1600 nits brightness | ||
AC Plug
|
67W/96W USB-C Power Adapter | 140W USB-C Power Adapter | ||
Wifi
|
802.11ax Wi-Fi 6 | 802.11ax Wi-Fi 6 | ||
Bluetooth
|
5.0 | 5.0 |
Atât versiunea de 14 și 16 inch vin cu opțiunea de stocare minimă de 512GB, urmând ca fiecare să poată să aleagă și altele de 1TB, 2TB, 4TB sau 8TB. Nu vom mai avea laptopuri cu stocare de 128GB sau 256GB.
Preț
Specs
|
Cores | MacBook Pro 14 | MacBook Pro 16 | |
M1 Pro chip
|
8x CPU
14x GPU 16x NE |
1999$ | 2499$ | |
M1 Pro chip
|
10x CPU
16x GPU 16x NE |
2499$ | 2699$ | |
M1 Mac chip
|
10x CPU
32x GPU 16x NE |
3499$ |
Acestea fiind scrise, mai sus aveți toată prezentarea Unleashed de aseară cu toate noutățile. Din păcate acestea sunt prețurile din US, urmând ca săptămâna viitoare să apară și cele pentru România. Ca să vă faceți o idee puteți adăuga 30% la prețul din SUA și aveți aproximativ prețul de la noi.
Vă plac noile MacBook Pro 14 și 16 inch? Din ce am auzit cel de 14 inch o să facă furori.
Fără să spună nimic, Apple a adăugat pe site o cârpă de șters produsele Apple făcută din microfibre cu logo-ul Apple, la doar 19$.
0 Comentarii