Aseară în cadrul conferinței anuale WWDC22 dedicate dezvoltatorilor de aplicații, am putut vedea toate noutățile din următorul sistem de operare iOS 16 ce va fi lansat în toamna acestui an. Varianta iOS 16 Developer Beta este disponibilă de ieri
Lockscreen, notificări și Focus
Cred că noul lockscreen configurabil cu widget-uri și informații din aplicații asemănător cu cele de pe fețele de la Apple Watch au fost noutatea serii. Notificările vor fi afișate de jos în sus, iar dacă tragem de ele se vor muta în josul ecranului lângă bara de slide, iar ecranul va rămânea simplu și curat.
Legat de focus, dacă ținem apăsat pe lockscreen în josul telefonului vom putea selecta rapid tipul de Focus setat de Apple sau altele personalizate de către voi. Personal nu folosesc Focus, dacă chiar am nevoie îl pun pe silent fără să fie nevoie să activez DND. Tot aici, dezvoltatorii de aplicații pot introduce informații live direct în lockscreen (de exemplu Uber, Bolt, Tazz, etc) și vei ști exact unde se află comanda/produsul/șoferul fără să mai fie nevoie să deschizi fiecare aplicație în parte. Desigur, toate acestea vin cu consum extra de baterie.
iMessage
Începând cu iOS 16 vom putea edita mesajele trimise prin iMessage către alți prieteni și de asemenea le putem șterge. Dacă am citit un mesaj și vrem să ne apară ca necitit vom putea face și asta asemănător unui mail. Vom găsi și opțiunea de SharePlay prin care putem interacționa cu alți prieteni pentru a împărtășii diverse experiențe, linkuri direct în aplicații.
Timpul maxim în care putem face modificări asupra mesajului este de 15 minute.
Fitness
Aplicația Fitness va fi disponibilă pentru toți utilizatorii de iPhone pentru a putea colecta date despre exerciții fără să mai avem nevoie de un Apple Watch pentru a înregistra aceste date.
Dictation, Siri și Live Text
O îmbunătățire găsim și în funcția Dictation, iar atunci când vorbim tastatura rămâne pe ecran și putem scrie sau șterge dacă anumite cuvinte nu sunt preluate corect prin dictare. Folosind opțiunea de dictare vom putea adăuga punct la sfârșitul propoziției, emoji, etc. Vom putea cere lui Siri să facă același lucru, să trimită mesaje, să preia vocal mesajul noștru și să îl trimită mai departe. Pentru noi, cred că va fi un pic mai greu din cauza faptului că Siri nu este disponibilă în română.
Live Text a fost extins și în videoclipuri unde putem opri și putem copia textul sau chiar anumite personaje prin funcția Visual Look Up. Vom putea folosi și opțiunea de traducere a unor texte care sunt în altă limbă, vom putea converti valută și altele.
Apple Pay și Wallet
Începând cu iOS 16 vom putea partaja cheile de la casă sau de la mașină cu alte persoane din contul de familie sau cu prieteni. Apple va lansa și Apple Pay Later, un serviciu prin care putem cumpăra produse în 4 rate fără comisioane (zic ei). Serviciul va fi disponibil doar pentru cumpărăturile unde se folosește Apple Pay. Momentan nu se cunosc detalii despre el, dacă funcționează sau nu în România.
Maps
Aplicația de hărți va primi noi funcționalități care vor fi extinse pe mai multe țări și orașe din lume. În ultimii ani Apple a investit mulți bani în cartografiere, iar ușor ușor rezultatele încep să apară, sincer îmi place mai mult aplicația Maps decât cea de la Google.
De acum vom putea stabili până la 15 opriri pe o rută setată. Vom putea face un intenerariu pe Mac și cu un click să îl trimitem pe iPhone sau invers.
Safety Check
O nouă funcție de confidențialitate și siguranță va fi adăugată în setări și se va numi Safety Check. Aceasta ne oferă posibilitatea de a verifica, acorda acces sau de a edita ori utilizator care are acces la date din interioriul contului tău. În cazul în care partenerul sau siguranța personală îți este pusă în pericol poți șterge accesul celuilalt partener (dacă a fost aprobat în prealabil), poți deconecta contul de iCloud de pe toate dispozitivele, limita mesajele sau oprirea locației.
Home
Aplicația Home primește un redesign, iar de acum este mult mai ușor de utilizat, configurat și de vizualizat chiar și în lockscreen. Acces rapid la camere, întrerupătoare, becuri sau late dispozitive smart conectate la HomeKit. Totul se bazează acum pe pictograme asemănătoare celor din aplicația Shortcuts sau Widgets.
Pe lângă toate aceste noutăți au mai fost aduse îmbunătățiri pentru restul aplicațiilor din iOS 16 dar și a funcțiilor deja existente. Pe parcursul acestor luni până în septembrie când se va lansa varianta oficială iOS 16 este posibil să mai găsim informații și noutăți.
Ce dispozitive suportă iOS 16?
Cei care vor iOS 16 trebuie să aibă minim iPhone 8, iar din păcate anumite funcții vor funcționa doar de la iPhone XS în sus așa că este timpul să faceți un upgrade sau să așteptați până în toamnă când se va lansa iPhone 14.
- iPhone 13, mini, Pro și Pro Max
- iPhone 12, mini, Pro și Pro Max
- iPhone 11, Pro și Pro Max
- iPhone Xs, Max
- iPhone Xr
- iPhone X
- iPhone 8, Plus
- iPhone SE (a doua generație)
Cei care doresc să testeze varianta Developer Beta o pot face dacă își instalează un profil de dezvoltator, recomandarea mea ar fi să așteptați până la varianta Public Beta unde majoritatea aplicațiilor vor fi actualizate și vor funcționa parțial sau total.
→ Cum pot trece de la iOS Public Beta sau Developer Beta la varianta oficială de iOS?
Cum vi se par noile funcții din iOS 16?
Sursă: apple.com
Alte noutăți scurte:
- variantele Public Beta vor fi disponibile din iulie
- iOS 16 de anul viitor va introduce notificări prin Web
- vom putea bloca albumele Ascunse sau Șterse Recent
- Spatial Audio personalizat atunci când folosim camera TrueDepth
- vibrații Haptice atunci când tastăm la tastatură
- revine permisiunea de acces a datelor din Clipboard
- vom putea folosi Face ID în Landscape Mode
- actualizări de securitate separate de iOS, toate vor fi instalate automat
- vom putea folosi aplicații terțe pentru 2FA și vor fi înglobate în meniul Passwords
- în sfârșit vom putea vedea parola de la rețeaua Wifi unde suntem conectați
- noi funcționalități pentru camerele de pe iPhone 13, unde vom putea selecta manual zone pe care să le blurăm sau să adăugăm efect bokeh
- vom putea șterge foarte ușor pozele dublate direct din iOS 16
- noi setări pentru AirPods
- playerul de muzică în lockscreen va fi pe tot ecranul
- live lock notifications pentru dezvoltatori
- tracking direct în lockscreen pentru comenzile online
- noi funcționalități pentru Memoji
- vom putea aranja melodiile dintr-o listă favorită în Apple Music pe bază de album, artist, nume, crescător sau descrescător. Putem adăuga chiar și la favorite
- putem retrage un email în maxim 10 secunde după ce l-am trimis
- putem rezolva problema cu contactele duplicate
- aplicațiile vor putea folosi buletinu/permisul salvat în Wallet
- cu ajutorul camerei de pe spate vom putea traduce un text în timp real
- aplicația Books va fi schimbată și ea
- Controllerul Nintendo Switch Pro se poate împerechea cu iPhone (mulțumesc Bogdan)
!!! iOS 16 natively supports Nintendo Switch Pro Controllers!!
Can confirm they work perfectly with Delta 😍 pic.twitter.com/p8u1sdjvTt
— Riles 🫡 (@rileytestut) June 6, 2022
- putem transfera datele eSIM de pe un iPhone pe altul prin bluetooth
- putem da skip la o alarmă zilnică
Noul sistem nu va fii disponibil și pe Ipad?
Ba da, avem si iPadOS 16 dar nu am apucat sa scriu despre el.
Găsești articolul aici https://www.isay.ro/toate-noutatile-din-ipados-16-beta/