În țara mea, trebuie să învâț limba lor din Ținutul Secuiesc, cică așa merge treaba! Am auzit astfel de practici, din vorbe de la cei mai în vârstă care spuneau că atunci când mergi în Satu-Mare, Covasna, Harghita trebuie să ai pe cineva cu tine, ungur, ca să le traducă la muiști că ei nu știe rumanește.
Urmărind comentariile de pe facebook, unde Cetin le-a scris celor de la Kaufland, iar răspunsul lor m-a lăsat mască. Același răspuns copy-paste și la alții care au distribuit videoclipul. Țin minte de faza lui Cristi Brâncovan care s-a dus la Kaufland și i-a filmat cum te fură cu prețul de la raft la casă. Atunci s-a putut, sunt sigur că și acum zdreanța aia poate să zboare de acolo și să îi desfacă contracul de muncă.
Mai puțin și îl lau moșii la bătaie pe tipul din videoclip, că de ce nu știe ungurește!
DACĂ EȘTI ÎN ROMÂNIA ÎNVEȚI ROMÂNĂ!
LE: Poziția Kaufland referitor la cele întâmplate, după ce s-au vizionat camerele de luat vederi, clientul a fost de 3 ori în 16 minute și i-a cerut fetei să îl servească, deși programul începea la ora 10, nicidecum la ora 9.30-9.47
Cu privire la cazul care a avut loc în Odorheiu Secuiesc, în data de 31 august 2017, compania Kaufland România transmite următoarele precizări:
Regretăm atitudinea angajatei din cadrul magazinului din Odorheiu Secuiesc. Este un comportament de care ne dezicem, Kaufland având o serie de principii care pun respectul față de clienți și amabilitatea pe primul loc.
Vă asigurăm că, potrivit procedurilor interne ale companiei, am demarat deja o investigație și vom lua toate măsurile pentru a evita pe viitor astfel de situații, inclusiv introducerea cursurilor de limba română. Subliniem că, potrivit legii, eventualele măsuri care vor fi decise vor fi confidențiale, deoarece țin de relația angajat-angajator, respectând astfel dreptul la viața privată.
În acest moment, ca urmare a primelor noastre investigații, venim cu o serie de precizări care să contureze contextul în care s-a realizat filmarea.
La ora la care a avut loc discuția filmată la punctul Grill (9:47), programul de lucru cu clienții nu începuse încă, angajata fiind implicată în sarcinile obișnuite de pregătire pentru deschiderea oficială de la ora 10.00. Din acest motiv, casa de marcat nu era încă operațională, iar aceasta nu a putut încheia procedura de încasare, neputând servi astfel clientul și restituindu-i suma.
De asemenea, din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din parcare, reiese că autorului filmului i s-a comunicat orarul de funcționare în prealabil.
Acesta a venit la punctul Grill într-un interval de 16 minute de trei ori, înainte de începerea programului, în intervalul 9:31 – 9.47, purtând discuții cu angajata.
Încă de la prima vizită, care a durat aproximativ un minut (de la ora 9:31:25 până la ora 9:32:27), clientului i s-a comunicat că programul de lucru nu începuse încă la acea oră și din acest motiv nu putea fi servit. Cu toate acesta, el a revenit a doua oară la ora 9.37 și apoi a treia oară la ora 9.47, când a pornit camera de filmat, înregistrând o reacție ca urmare a unor interacțiuni anterioare.
Autorul filmului a omis să precizeze ca filmarea dată publicității este în fapt a treia discuție cu angajata noastră.
Cu toate acestea, nu tolerăm un astfel de comportament în relația cu un client în niciunul din magazinele noastre din țară, indiferent de regiune și vom lua măsuri conform regulamentului intern.
Inspectorii OPC Brașov s-au autosesizat, au fost la acel magazin, iar femeia de acolo nu a vrut să îi servească, aceștia le-au oferit celor de la Kaufland o amendă de 10.000 lei. Se pare că e o practică frecventă, spune șeful Sorin Șușanu:
Ca urmare a informaţiilor din spaţiul public, noi ne-am autosesizat şi am dispus control la punctul de lucru al agentului economic. De asemenea, am dispus realizarea unor controale tematice în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. Dimineaţă, echipa noastră a stat să vadă cum sunt prestate serviciile la toneta cu grill. Când a venit un client care vorbea doar română, aceştia au constatat că vânzatoarea de la grill nu înţelege şi nu poate comunica cu clientul. Văzând această chestiune, au iniţiat un control şi într-adevăr, s-a constatat că vânzătoarea nu stăpâneşte limba română şi, ca urmare, nu poate presta corespunzător serviciile.
Legea e prost conceputa, in tara in care traiesti OBLIGATORIU LIMBA TARII, nu alte COMPROMISURI. PUNCT !
@ddrakko sunt perfect deacord cu tine! Că vor ei să existe și să aibe limba lor, sunt liberi să o facă, dar LIMBA ROMÂNĂ TREBUIA SĂ FIE LIMBĂ OFICIALĂ! Povestea cineva care a venit de acolo în Timișoara, și zicea că toate orele la ei se făceau în maghiară, iar limba română aveau 2 ore pe săptămână (pentru ca na, trebuia să existe). A venit aici o boabă nu știa să vorbească românește.
Din pacate exemple si intamplari nefaste cu MINORITATEA maghiara sunt destule, dar sunt si exceptii, eu am fost insurat cu o unguroaica 15 ani si pot spune ca nu au fost probleme cu vorbitul sau comportamentul romanesc al multora dintre cunostintele si neamurile fostei sotii, chiar avem impreuna un baiat iar mama lui NU a vrut sa-l invete ungureste desi eu am insistat ca baiatu sa stie ceva cuvinte unguresti, macar pentru o simpla conversatie. Dar asa cum am spus, LEGEA E CEA CARE TREBUIE RESPECTATA, CA SI LIMBA OFICIALA – ROMANA, DE CATRE TOTI CETATENII ROMANIEI.
De asemenea, din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din parcare, reiese că autorului filmului i s-a comunicat orarul de funcționare în prealabil.
Acesta a venit la punctul Grill într-un interval de 17 minute de trei ori, înainte de începerea programului, în intervalul 9:31 – 9.47, purtând discuții cu angajata.
Încă de la prima vizită, care a durat aproximativ un minut (de la ora 9:31:25 până la ora 9:32:27), clientului i s-a comunicat că programul de lucru nu începuse încă la acea oră și din acest motiv nu putea fi servit. Cu toate acesta, el a revenit a doua oară la ora 9:37 și apoi a treia oară la ora 9:47, când a pornit camera de filmat, înregistrând o reacție ca urmare a unor interacțiuni anterioare.
@alex-bartis de pe Digi24, deci sunt in romania, sa invete romana, daca nu sa le deie numa amenzi.
“UPDATE: Comisarii OPC Brașov au mers la Kaufland Odorheiu Secuiesc și au încercat să cumpere produse vorbind în limba română, însă ar fi fost refuzați. Magazinul a fost amendat vineri cu suma de 10.000 de lei, după ce inspectorii au avut parte de același tratament ca în clipul care s-a viralizat pe rețelele de socializare joi.”