Proiectul VentilaTM (Ventilate Me) a luat ființă la începutul lunii martie și este creat de Radu Ticiu și echipa Symme3D condusă de Calin Brandabur. Sunt niște nume cunoscute în Timișoara pentru ceea ce au realizat până acum, bravo și felicitări!

VentilaTM (citeste Ventilate Me!) este un grup format din zeci de voluntari (ingineri, medici, manageri, studenti, etc) initiat in Timisoara si extins la nivel national, inclusiv prin implicarea unei retele nou constituite de peste 150 de posesori individuali si institutionali de imprimante 3D si ehipamente CNC, implicati in dezvoltarea de proiecte low si high-tech vizand cresterea capacitatii de reactie a societatii romanesti in criza determinata de pandemia COVID19.

Obiectivul principal este proiectarea, testarea, producerea si distribuirea rapida catre unitati din sistemul national de sanatate a unor ventilatoare mecanice care vor fi utilizate pentru sustinerea functiei respiratorii a pacientilor in stare critica, in sectiile ATI.

VentilaTM functioneaza cu o structura organizationala flexibila, in care este incurajata colaborarea, implicarea personala, valorificarea expertizei proprii si atragerea de noi competente, comunicarea deschisa, feedback constructiv.

Proiectul VentilaTM a luat naștere ca răspuns la provocarea celor de la Hackaday, iar în acest moment sunt peste 300 de ingineri, specialiști, persoane din toată țara care ajută acest prototip prin care se creează un Ventilator Mecanic! Primarul Timișoarei, Nicolae Robu a răspuns afirmativ acestui proiect oferind suport mai ales că a fost ani de zile Rector al Universității Politehnica din Timișoara.

Băieții s-au mișcat rapid, iar pe 22 martie după aproape 9 zile de la primul pas către primul Ventilator Mecanic începea să prindă contur.

Dacă o să vedeți produsul final, care deja se plimbă pe la mai toate televiziunile trebuie să știți că în spatele lui, nu e doar un motoraș care mișcă înainte și înapoi două palete. Un mic video găsiți aici.

Primul test a fost un eșec, dar echipa nu s-a lăsat până când nu au reușit. Prototipul este în stare de funcționare, urmează zilele următoare diverse teste și ajustări pentru a vedea dacă se poate utiliza.

Produsul arată și funcționează așa:

https://www.facebook.com/VentilaTM/videos/2338467346454577/?__xts__[0]=68.ARCqHEN7BftC5AUWJeflUsQdJ-l8NzTCnaLfKybKxcb9TH2cc2wCVbMko0dLas42zNn-SLnrdDgCHsxyAjMdThwxAeTXPl3I4XcAAEK5ys5ND3l99kZ4ifBKjFz7Di_eENosP5n59dyc5ltpW1bGuJdYojW2XjJtYQ-1dn2fkYIC5gy3822aHU4_RNasbeDp-gLGOSVcHgU0K2VRv_O4JeIpPpDwdrcmvFXX64SWI5nQoKWyBq7AuRgr_gOeZ-qOOZS5iUGvL6Dv1zY6bMQc8kTQ8VWvKoipWHkTwqAgNT9NOlwTdP8Vssa6uTqwq0aIDEoZzC8zFQtUHdyPfpswLydyIrz2DAmz&__tn__=-R

Așteptăm vești pozitive pe mai departe și vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect! Se vede că oamenii sunt solidari între ei, iar zdrențele care ne conduc sunt doar orientați către șmecheriile lor, să ducă țara de râpă, să fure cât pot și să își angajeze toate neamurile în sistemul public. Rușine!

Pagina de Facebook a celor de la VentilaTM poate fi accesată aici. Puteți să îi susțineți cu un like & share!


O altă realizare este donarea celor 2 euro pentru Spitalul Victor Babeș pentru a cumpăra materiale necesare în lupta cu COVID-19 și pentru a proteja tot cadrul medical care este linia 1 în acest moment. Felicitări!


O altă inițiativă care se dezvoltă pe grupurile de pe Facebook a fost aceea de a crea măști cu protecție pentru toată fața folosind tot imprimante 3D folii de plastic pentru a preveni microbii de ajunge pe fața doctorilor. În acest moment s-a cerut ajutorul celor de la Dedeman pentru material plexiglass din care să fie confecționate un fel de incubatoare individuale cu 2 găuri pentru mâini pentru a îi proteja pe pacienți dar și pe cei din jurul lor.

Felicitări tuturor celor implicați dar și celor care se vor implica. Împreună vom reuși!

Stați acasă, fiți sănătoși!


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu