Fiind un utilizator de iPhone tot timpul am oprit multe servicii de localizare (iOS Location Services) pe motiv că îmi termina bateria foarte repede. Pe iPhone 4 și iPhone 4s, bateria se termina rapid, adică dacă foloseam locația pentru Maps.me sau hărți în câteva ore era pe roșu. Chiar și acum 5 ani când foloseam iPhone 3Gs, foloseam serviciile de localizare doar pentru Find My iPhone.
Serviciile de localizare sau iOS Location Services se folosesc pentru mai multe funcții, ale telefonului sau ale aplicațiilor terțe, tocmai ca să ofere informații cât mai precise. Sistemul iOS ține evidența tuturor locațiilor pe parcursul zilei, chiar dacă anumite aplicații sunt deschise în background sau direct din servicii. Aplicațiile care folosesc cel mai frecvent locația sunt GPS, Hărțile și Vremea.
Toate setările se pot configura/personaliza în funcție de nevoile fiecăruia în Settings > Privacy > Location Services.
Localizarea se împarte în două categorii: aplicații și servicii.
Localizare pentru aplicații
În prima secțiune vom avea toate aplicațiile care solicită activarea locației pentru a putea funcționa. Putem alege să îi dăm acces unei aplicații sau nu, având la bază 2 sau 3 opțiuni. Fiecare aplicație se configurează manual.
- Never – această opțiune oprește folosirea locației;
- While using – această opțiune oferă acces la locație, doar atunci când aplicația este deschisă și utilizată;
- Always – această opțiune oferă aplicației acces nelimitat, chiar dacă aplicația nu rulează în background.
Cum vă puteți da seama că o aplicație foloseșe serviciul de localizare (iOS Location Services)? Simplu, în status bar dreapta sus lângă baterie o să vă apară o săgeată. Atunci când vă apare ca să știți ce aplicație folosește localizarea mergeți în Setări > Intimitate > Locație și dați scroll printre aplicații.
- Culoarea Purple – Violet – înseamnă că aplicația X a folosit serviciul de localizare recent;
- Culoarea Gray – Gri – înseamnă că aplicația X a folosit serviciul în ultimele 24;
- Pictogramă goală Purple – Violet – înseamnă că aplicația respectivă folosește Geofence. Acest serviciul este activ doar aplicațiilor care folosesc perimetrul tău pentru a oferi informații relevante din jur.
Localizare pentru servicii
Sistemul iOS are și el funcții care necesită locație, printre care amintim următoarele. Ele sunt anonime, dar pentru liniștea voastră le puteți opri/porni.
Compass Calibration – este utilizat de aplicații care folosesc Geocaching. Dacă aplicația are nevoie de compas pentru a afișa nordul, este bine să îl lași pe ON. În special aplicațiile de GPS.
Emergency SOS – dacă ți-ai setat Medical ID atunci poți lăsa aceast serviciu pornit, pentru că este nevoie de locație și alte informații pentru cazurile de urgență.
Find My iPhone – folosind acest serviciu putem verifica locația exactă a terminalelor noastre unde avem același cont de iCloud. În caz de furt se poate urmări, bloca sau chiar șterge datele de pe iPhone.
HomeKit – puțini sunt cei care au soluții inteligente pentru acasă, iar acestea necesită locație permanentă. În funcție de locație, zonă se pot intreprinde diverse acțiuni predefinite în aplicație asupra casei tale. Se se aprindă becurile în casă când ești la poartă, să se deschidă ușa automat, etc.
Location Based Ads, Alerts, Suggestion – atunci când te aflii într-o locație vei primi o notificare că trebuie să suni pe cineva, trebuie să faci X lucru sau să ajungi la Y adresă. Aici avem sugestii, alerte și reclame.
Mobile Network Search – folosind sistemele de localizare pentru celulele de rețea, trecerile se fac mult mai lin, fără întreruperi.
Motion Calibration & Distance – dacă folosești brățări, căști sau Apple Watch este bine să ai această funcție activată pentru ca datele să fie cât mai precise. Telefonul înregistrează toate mișcările, iar tu rămâi în formă.
Setting Time Zone – dacă călătorești foarte mult atunci este bine să ai această opțiune pornită. Preia automat datele locale în funcție de zona/țara în care te aflii datorită fusului orar. Dacă nu călătorești, atunci este bine să îl lași oprit.
Share My Location – având opțiunea pornită poți partaja informații despre locația ta cu cei apropiați, familie sau prieteni prin Find My Friends sau direct în aplicația Messages, accesând Details.
Wi-fi Networking – această funcție transmite informații către Apple despre rețelel wi-fi protejate și neprotejate din zona în care te aflii, iar de aici pot fi trimise informații către tine cu altele disponibile pe lângă zona ta actuală.
Frequent Locations – din păcate, această opțiune este mai mare consumatoare de resurse, motiv pentru care înregistrează toate informațiile pe hartă și încearcă să îți ofere informații sau sugestii pentru zona în care mergi.
Diagnostic & Usage – atunci când întâmpini o problemă, folosind această opțiune poți trimite date către Apple pentru a remedia problema.
People near me – în funcție de aplicațiile utilizate într-o anumită zonă, acestea sunt preluate de Apple și procesate pentru toți utilizatorii, astfel se pot trimite sugestii.
Routing & Traffic – având această opțiune activă Apple poate monitoriza în timp real viteza, locația și destinația ta.
Status Bar Icon – în cazul în care unul din aceste servicii folosește locația ta, atunci în status bar o să apară icoana pentru locație ca să te avertizeze să poți investiga, cine și de ce în funcție de culorile de mai sus.
Pentru terminalele mai vechi, serviciile de localizare sunt foarte mari mâncătoare de resurse, însă pentru generațiile noi, lucrurile stau altfel. Chiar și așa un iPhone 6, poate duce maxim 1 zi într-o utilizare medie, locație, internet, LTE și bluetooth cu Apple Watch.
0 Comentarii