Considerat de foarte multe persoane drept a reprezenta gadgetul suprem, iPhone-ul a reuşit să cucerească piaţa internaţională prin valuri şi valuri de versiuni, fiecare impresionând prin inovaţie, idee, concept, funcţionalitate şi design.

Poate iPhone-ul să ne schimbe modul de viaţă? Se poate spune că deja a făcut-o, mai ales în cazul tinerelor generaţii. La lansare, acest dispozitiv a fost prezentat drept telefon mobil, terminal de acces la internet şi produs pentru pasionaţii de muzică şi divertisment de tip video. Astfel, telefon, computer, music player, TV… totul în cel mai mobil mod cu putinţă. Iniţial considerat obiect de lux, iPhone-ul a cucerit rapid masele, determinându-i chiar şi pe cei ce aparent nu se aflau în target să facă economii şi sacrificii pentru a accesa acest nou univers tehnologic.

La nivel social, iPhone a schimbat modul în care se vând telefoanele: cu liste de aşteptare, cu plată în avans, cu cozi imense şi toate acestea în condiţiile unor bugete de marketing nesemnificative. Fiind un produs atât de revoluţionar, iPhone-ul a devenit promovat tocmai de utilizatorii săi, deveniţi mesageri ai brandingului pentru invenţia celor de la Apple. Steve Jobs spunea, la lansarea iPhone, că acesta este un produs revoluţionar şi magic, ce înglobează un avans real de 5 ani faţă de orice alt telefon mobil. Aşa s-a creat de fapt “ruptura” pe piaţă: telefoane iPhone şi… restul.

iphone-ul
Photo by Rachael Crowe on Unsplash

Acest dispozitiv îşi pune din ce în ce mai mult amprenta asupra modului nostru de viaţă. Avem birou mobil, viaţa profesională nu mai este neaparăt indoor, totul se poate face rapid şi simplu, în cel mai comod mod, oriunde te-ai afla. Avem şi divertisment mobil, de la chat instant (inclusiv video sau vocal) până la posibilitatea de a posta rapid fotografii sau de a te distra la cazino online în cele mai prestigioase săli virtuale (sau reale, dacă ne gândim că acum există pentru pasionaţii de jocuri de noroc până şi cazino live).

Există aplicaţii pentru orice, de la sănătate şi sport până la informaţii, muzică, banking etc. Tindem ca viaţa noastră să fie mereu conectată, non stop în legătură cu tot ceea ce ne interesează. De la iPhone s-a mers mai departe spre tablete (practic nişte iPhone-uri mai mari) şi ceasuri de mână, adică schimbări de formă, însă acelaşi substrat, inclusiv pe parte socială.

Căutăm să simplificăm tot mai mult lucrurile şi să le ducem spre online, acolo unde ne petrecem mare parte din timp. Viaţa noilor generaţii de utilizatori de iPhone va fi cu siguranţă şi mai mult influenţată de aceste dispozitive. Shopping, divertisment şi fel de fel de funcţii din viaţa de zi cu zi – toate vor fi extrem de putenic legate de micul dispozitiv (tot mai robust, elegant si performant). Probabil că multe alte schimbări se vor consemna în societate, pornind de la aceste elemente, inclusiv partea de educaţie şi poate chiar administraţie locală, regională şi naţională.


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu