Bucurie maximă, modificarea legii 448 din 2006 vine la pachet cu noul sistem de guvernare propus de Liviu Dracnea și primul-sinistru Tufose. Este cea mai bună veste primită în ultimii 8 ani! Majoritatea unitățiilor protejate acționau în zona de servicii/materiale cum ar fi consumabile pentru imprimante, articole de birou, rechizite, s.a.

Ce înseamnă modificarea legii 448

Pentru cei care nu știu, legea 448 din 2006 se referă la companiile private și instituțiile publice (școli, licee, primării, etc) care au peste 50 de angajați, ”conform legii” trebuie să:

Legea 448/2006 spune că dacă o firmă de peste 50 de angajați, nu are angajați
persoane cu dizabilități, trebuie să plătească la Stat sau să cumpere de la o unitate protejată în valoare de:
4% din nr de angajati nehandicapati x salariul min / 2, adică 4% x anagajati x 750 RON.

Din 1 iulie 2008, s-a modificat legea 448, marcând astfel subtil, printre rânduri, faptul că unitățile protejate care vândă produse, acestea trebuie fabricate/făcute de către ei, nu cum se întâmplă acum, cumpără dintr-o parte și vând în alta la suprapreț!

Ce vor băieții din guvern să modifice

Pentru că PSD trebuie să colecteze taxe la stat, va scoate din schemă unitățile protejate, iar pentru cei care lucrează pentru ele, sigur vor găsi o alternativă. În România sunt peste 700 de unități protejate! Mai multe ONG-uri au trimis o scrise lui Tufose și îl roagă să nu o modifice.

După cum spunea și Olguța, păstrăm programul de guvernare!

Mi se pare absolut normal, ca toate firmele cu peste 50 de angajați să plătească acei 4% la stat obligatoriu, fără să treacă prin alte firme pentru produse și servicii.

Dacă nu mă înșel, România este singura țară din europa care are o astfel de lege!


Urmărește-mă pe Google News sau activează

  • Comment: 1. De acord cu eliminarea activitatilor de comert ale unitatilor protejate. Insa exista multe unitati care au investit in servicii si productie, formare profesionala, adaptari de echipamente, s.a.m.d., au contracte semnate sau incearca sa intre pe piata cu facilitatile prevazute de lege, iar acum investitiile si timpul se arunca la gunoi. Cei care Nu au lucrat cu vulnerabili si nu stiu CUM si CE inseamna, sa faca asta vreo cateva luni, de proba, apoi sa emita pareri.
    2. Fraudele apar si pentru ca cei care fac asta sunt protejati politic si pentru ca statul nu face corelatia intre sumele incasate si normele de munca. Da, sunt destule fraude aici. Insa sunt cei mai multi care muncesc in domeniu si ar insemna sa trimiti acasa mii sau zeci de mii de persoane cu handicap, care greu sau f. greu at fi incadrate in alte parti. De altfel, o persoana cu dizabilitati se formeaza greu si f. greu se readapteaza professional. Nu face nimeni efortul acesta. Firmele vor prefera sa plateasca la stat, iar mii / zeci de mii de persoane vor ingrosa randurile somerilor.

  • @lucian perfect de acord cu tine, dar, de când s-a dat legea 448 firmele cât și statul aveau opțiunea de a alege ce vor să facă, să plătească acea sumă la stat sau să cumpere servicii și produse la unități protejate. Un fel de “s-au băgat singuri în asta” singuri să iasă. De mult timp se dorea eliminarea acestor “facilități” pentru unii din mediul politic care a fost deștept să facă ceva la momentul potrivit.

    Din păcate suntem prinși într-un cerc vicios care se tot restrânge, numărul celor care muncesc e tot mai mic, taxele sunt tot mai mari pentru că sunt foarte mulți care beneficiază de pensii, alocații, etc. Îmi pare rău că nu refac complet sistemul de asiguri sociale, aici e adevărata sursă, însă cei cu dizabilități sunt sigur că vor avea o alternativă din septembrie încolo!

  • Comment: Vorbim de o suprataxare a firmelor de peste 50 salariati. daca pana acum plateau o suma pentru servicii / produse, acum dau DUBLU pentru nimic. La PIB-ul Romaniei, 500 milioane de euro in plus la costuri = cam 3% inflatie, plus cresteri de costuri pe modificarile codului fiscal si ale codului muncii + “dereglementarea” din sectorul energetic = inflatie cu doua cifre. Cine va suporta dezastrul bugetar, identic cu cel din 2005-2008?

    Cat despre cei cu handicap care au o sansa sa fie angajati: daca obligi firma sa angajaeze pe cine NU are nevoie, face min. unul din 2 lucruri: plateste la stat, si creste preturile (= inflatie), sau trece o parte din angajati pe alte firme si nu mai plateste nimic. Cine crezi ca va angaja oameni cu handicap, cand se lucreaza atat de greu cu ei.

    PS: ai lucrat 2 luni numai cu acesti oameni, sa fii zilnic langa ei, sa-i inveti, sa-i verifici, sa repair dupa ei, sa vezi cum se comporta?
    Nu vreau raspuns. Fa asta, apoi vorbim.

  • Sunt sigur ca master planul de guvernare e bine pus la punct. Ins chimb, sunt convins ca suma aceea mare majoritatea firmelor vor alege sa o plateasca la stat, dar sa reduca costurile din alta parte. Solutii exista.

    Da, imi pare rau de cei cu handicap, dar sunt sigur ca va exista o solutie. Nu vreau sa ma gandesc in viitor, astept sa vad ce impact vor avea modificarile ce urmeaza a fi schimbate!

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu