De câtă memorie RAM avem nevoie pe MacBook Pro 13 cu M1? Cei de la Max Tech au făcut un test video comparând modelul de 8GB cu cel de 16GB în mai multe aplicații chiar și câteva teste, iar rezultatele sunt destul de interesante.
Toate detaliile legate de noul chip M1 le puteți găsi în acest link. Noutatea cu care vine acest SoC M1 este UMA (Unified Memory Arhitecture) ceea ce înseamnă că înglobează în același chip procesorul, procesorul grafic dar și memoria eliminând astfel timpii de așteptare.
Concluzie
Sunt plăcut surprins de ce poate face M1, cu câtă ușurință poate procesa orice și cum Apple a deschis o nouă ușă pentru viitorul produselor de mici dimensiuni, puternice și eficiente.
Iată părerea mea:
- ambele modele scot un scor aproape egal în testele efectuate
- cel de 8GB folosește mai mult procesorul dar și memoria RAM
- cel de 16GB folosește mai mult memoria RAM și mai puțin procesorul
- optimizarea software este foarte importantă, iar macOS Big Sur va primi niște update-uri în perioada următoare, mai ales după ce toate softurile vor fi actualizate pentru M1
- ambele modele folosesc memoria swap, implicit informația scrisă/cicită de pe SSD
- singura diferență este editarea 8K
Voi știți dacă cei 200$ cât costă upgradeul de memorie merită sau nu, în funcție de ce utilizatori sunteți însă părerea mea este că viitorul va fi 8K. Ultimul test din clip face diferența între 8 și 16GB.
De ce?
Simplu, M1 este optimizat să folosească resurse când trebuie și cât trebuie. Cel de 16GB termină exportul 8K în 5 minute folosind GPU 100% având 72 grade temperatura, iar cel de 8GB termină exportul în 14 minute folosind GPU doar la 80% cu o temperatură de 50 grade.
-> de unde pot cumpăra noile MacBook Pro M1?
Per total, dacă sunteți utilizatori obișnuiți cumpărați cu încredere varianta de 8GB, iar dacă sunteți fani foto/video/editare vă recomand varianta de 16GB pentru că merită diferența de bani.
Nu e nici o noutate … SOC’urile respective fiind prezente de anii de zile in telefoane, tablete si alte laptopuri! 🙂 Teoretic, de prin 2003 odata cu HTT (Hyper Transport Tehnology) AMD au fost primi care au eliminat acel traseu suplimentar al memoriei odata cu unificarea South-Bridge cu Nord Bridge intr’un singur SOC, Intel urmandu’i abia in 2008 odata cu introducerea arhitecturii Nehalem care beneficia de tehnologia Intel QuickPath Interconnect, care facea acelasi lucru, respectiv a crescut viteza, scalabilitatea si latimea de banda disponibila prin si dezvoltata odata cu Sandy Bridge in Intel Ultra Path Interconnect (UPI). In concluzie, nu e nimic nou, primul SOC care includea inclusiv memoria RAM, fiind dezvoltat si prezentat de ARM in 1995, arhitectura pe care sunt construite si aceste SOC de la Apple. 🙂
In rest, avand in vedere ca vorbim de o platforma cu zero posibilitati de upgrade, cumpararea trebuie cantarita din acest punct de vedere nu despre cum se descurca acum, ci cum o va face peste 3-5 ani, 8Gb RAM fiind un minim necesar astazi.