Încheiem evenimentul „Peek Performance” cu noul Mac Studio având două configurații bazate pe M1 Max și M1 Ultra. Acesta va fi completat de Studio Display, un monitor 5K Retina de 27 inch la care se adaugă și accesorii.
→ vezi aici toate noutățile din evenimentul Apple din 08 martie 2022
Mac Studio
Cel mai important lucru din interiorul unui Mac Studio este noul chip M1 Ultra. Vom avea două versiuni pentru Mac Studio, unul cu M1 Max și M1 Ultra:
- 10 core CPU, 24 core GPU, 16 core Neural Engine, 32GB unified memory, 512GB SSD → preț 1999$
- 20 core CPU, 48 core GPU, 32 core Neural Engine, 64GB unified memory, 1TB SSD → preț 3999$
Ambele variante pot fi modificate mai ales că ulterior nu se mai pot face modificări în ceea ce privește memoria sau SSD. Pentru cele două modele de Mac Studio există opțiuni de mărire a capacității de stocare sau a memoriei. Configurația maximă a unui Mac Studio costă 7999$ și conține:
- Apple M1 Ultra (20 core CPU, 64 core GPU, 32 core Neural Engine) + 128GB + 8TB SSD
Dimensiunile lui Mac Studio (aproximativ 20×10 cm) ar fi fost la fel ca cele ale unui Mac mini, însă din cauza căldurii carcasa trebuia modificată, în plus, creat un sistem de ventilare corespunzător. Chipul M1 Max / Ultra înglobează tot ceea ce este necesar și în plus eliberează spațiul dedicat memoriei, stocării, procesorului și a chipului grafic.
Mai jos găsiți un clip video cu interioriul lui Mac Studio.
Conectivitate Mac Studio
- În față
- 2x USB-C / Thunderbolt 4
- cititor de carduri SD
- În spate
- 4x Thunderbolt 4
- 10Gb Ethernet
- 2x USB-A
- 1x HDMI
- 1x Pro Audio Jack (cu suport pentru impendanță ridicată)
Performanță
În materie de CPU, Mac Studio cu M1 Ultra este cu 90% mai rapid decât versiunea scumpă Mac Pro cu Intel Xeon 16 core lansată de Apple în 2019 și cu 60% mai rapid decât Mac Pro cu Intel Xeon 28 core. Pe partea grafică GPU este de 4.5x mai rapid decât un iMac 27 inch cu Radeon Pro 5700XT. Desigur, aceste date sunt menționate de Apple în conferință ca să arate bine în statistici, eu personal aștept testele din lumea reală. De obicei acestea sunt foarte apropiate de ceea ce există în prezentări, deci thumbsup Apple.
În orice configurație de Mac Studio vom putea adăuga până la patru monitoare Pro Display XDR plus un televizor 4K.
Pe partea de stocare SSD folosesc tehnologia NVMe cu ajutorul căreia pot ajunge la viteze de scriere/citire 7.4GB/s. Momentan Kingston-ul meu duce 2.2GB/s, oricum și prețul este pe măsură. De exemplu mă uitam după versiunea nouă KC3000 SSD cu NVMe M.2 a celor de la Kingston, însă parcă tot nu aș da 1716 lei pe varianta de 2TB, chiar dacă are viteze de scriere/citire de 7GB/s.
După cum spuneam în articolul dedicat noului chip M1 Ultra, Mac Studio nu este adresează utilizatorilor normali, tocmai pentru că nu este portabil ca un MacBook și majoritatea dintre noi nu vor da 2000$ doar pentru unitate. Creatorii de conținut video, graficienii și artiștii vor fi foarte bucuroși să renunțe la vechiile Mac Pro care au costat o căruță de bani (aprox 10.000 dolari), să le vândă și să își cumpere Mac Studio.
Studio Display
După ce au lansat monitorul Pro Display XDR de 32 inch și 6K Retina care costă numai puțin de 5000$ + 1000$ stand/picior sau 200$ adaptorul VESA, iată că acum lansează un monitor 5K Retina de 27 inch cu doar 1599$ la care se poate adăuga același tip de stand/picior.
Sunt 3 variante de monitor Studio Display din care clienții pot alege:
- doar înclinare față-spate (ca cel de pe iMac 24 M1) → 1599$
- înclinare față-spate + reglare pe înălțime → 1999$
- doar cu adaptor VESA → 1599$
Mac Pro, Mac mini sau MacBook Pro/Air, toate sunt compatibile cu noul Studio Display. Sunt absolut sigur că cei care îl vor cumpăra nu vor regreta, mai ales că pe lângă partea de display Retina vine și cu cameră frontală de 12mpx cu ajutorul căreia putem folosi FaceTime și Center Stage, precum și alte aplicații care folosesc camera video Zoom, Messenger, WhatsApp, Telegram, etc. Acest lucru este posibil datorită integrării chipului A13 bionic în Studio Display. Pentru apeluri video lângă cameră avem integrate 3 microfoane de înaltă calitate pentru a captura sunetul și vocea din jur.
Studio Display pe lângă culorile excelente cu care ne-am obișnuit pe MacBook, oferă și True Tone. Asta înseamnă că preia automat setările de brightness de pe un MacBook, astfel tu nu observici nici o diferență de culoare. Eu am pățit să merg la cineva și să conectez un monitor, iar albul și culorile de pe el să se vadă foarte prost. Deci, este important să aveți un monitor de calitate dacă vreți să aveți și culori de calitate în primul rând, iar în al doilea rând să nu vă stricați ochii.
Studio Display beneficiază de același sistem ingenios de sunet format din 6 boxe introdus de Apple în iMac 24 inch M1. Acesta are suport pentru Spatial Audio pentru muzică și videoclipuri cu Dolby Atmos.
- 4x boxe de înaltă fidelitate
- 2x tweetere
Conectivitate
- 3x USB-C
- 1x Thunderbolt 4 folosit și pentru încărcare cu până la 96W
- 3x monitoare Studio Display pot fi conectate la un MacBook
- Magic Keyboard, Mouse, Trackpad
Arată într-un mare fel și mi-ar plăcea să văd unul live. Probabil voi merge într-un magazin oficial când o să apară și în România să îl văd. La noi va ajunge la un preț de 8000 – 8500 lei varianta cu picior simplu, celălalt reglabil pe înălțime va fi undeva la 10.000 – 10.500 lei
Totul într-o singură poză:
Sunt curios, ce părere aveți despre Mac Studio și Studio Display?
→ Preț și disponibilitate în România pentru Mac Studio și Studio Display
Sursă: apple.com
0 Comentarii