După HomePod mini și iPhone 12 și 12 mini este timpul să vorbim și de variantele Pro vârfurile de gamă și anume iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max.
Ca și comparație între iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max avem două dimensiuni, de 6.1 inch și 6.7 inch ambele cu Super Retina XDR display. 12 Pro Max vine cu o dimensiune puțin mărită față de 11 Pro Max sau Xs Max care foloseau un ecran de 6.5 inch.
Ambele variante sunt create folosind Ceramic Shield prezentat anterior în iPhone 12 și 12 mini, dar cu margini de otel în loc de aluminiu ceea ce îl face mai durabil și mai greu de lovit/îndoit. Toate detaliile sunt în stilul Apple, astfel carcasa și finisajele sunt de înaltă calitate.
iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max sunt rezistente la apă, praf și nisip fiind certificate IP68. Vin în 4 culori, albastru, gold, silver și black. Apple le descrie ca Pacific Blue, Gold, Silver și Graphite.
Cel albastru dar și cel gold arată incredibil de bine, sunt curios să le văd și live într-un magazin.
Toată linia lui iPhone 12 inclusiv cele Pro vin cu chip 5G Ultra Wideband cu ajutorul căruia se pot atinge viteze de download de 4Gbps și de 200Mbps pentru upload. Sigur, aici vorbim și de capacitatea rețelei mobile. În România Orange și Digi oferă 5G doar în orașele mari în anumite locuri. Sigur avem nevoie de investiții în rețelele mobile dar aici e o altă discuție.
Chipul A14 bionic este primul chip Apple construit pe platforma de 5nm cu 11.8 miliarde de tranzistori care aduc o performanță îmbunătățită de 50% față de chipul A13.
Începând cu iPhone 11 Pro Apple a introdus noi senzori LiDAR cu ajutorul cărora se pot scana suprafețe iar tehnologia AR (Augmented Reality) va prinde viață mult mai ușor atunci când folosim un iPhone.
LiDAR Scanner
Ce este LiDAR?
Lidar este o metodă de măsurare a distanțelor prin iluminarea țintei cu lumină laser și măsurarea reflexiei cu un senzor. Diferențele dintre timpii de întoarcere și lungimile de undă ale laserului pot fi apoi utilizate pentru a face reprezentări digitale 3D ale țintei. Are aplicații terestre, aeriene și mobile.
Camerele foto au primit un improvement serios, iar începând cu seria 12 Pro și 12 Pro Max putem folosi sistemul LiDAR și pentru modul portrait atunci când facem poze noaptea.
Camera Wide poate capta cu 27% mai multă lumină în senzor, acesta fiind și mobil (doar pe iPhone 12 Pro Max) pentru a putea captura toate detaliile. Un nou senzor de Stabilizare Optică care poate face 5000 de modificări pe secundă, totul cu ajutorul noului sistem iOS 14 dar și a senzorului LiDAR care are capacitate de 6x pentru autofocus în lumină scăzută.
Așa arată o poză făcută noaptea în mod Portrait.
Mai multe poze găsiți pe site-ul Apple în secțiunea iPhone 12 Pro sau accesând acest link.
Camera
iPhone 12 Pro
- Ultra Wide – 13 mm focal, 120 grade field of view, f/2.4, 5 element lens, lens correction
- Wide – 26 mm focal, 1.4 µm pixels, f/1.6, 100% focus pixels, 7 element lens, OIS
- Telephoto – 52 mm focal, f/2.0, focus pixels, 6 elements lens, OIS
iPhone 12 Pro Max
- Ultra Wide – 13 mm focal, 120 grade field of view, f/2.4, 5 element lens, lens correction
- Wide – 26 mm focal, 1.7 µm pixels, f/1.6, 100% focus pixels, 7 element lens, Sensor-shift OIS
- Telephoto – 65 mm focal, f/2.2, focus pixels, 6 elements lens, OIS
În curând Apple ProRAW
Pentru că cei care filmează folosesc dispozitive foto foarte scumpe, Apple reușește să introducă opțiunea de RAW pe iPhone 12 Pro având astfel acces la toate informațiile unei scene/a unui clip atunci când edităm privind expunerea, balansul de alb și culori.
O altă noutate pe lângă opțiunea Apple ProRAW este și înregistrarea video folosind tehnologia Dolby Vision. Este primul telefon care are această capabilitate dintre toate celelalte existente pe piață în acest moment.
Ce înseamnă asta? De 60 ori mai multe culori și infinit mai spectaculos. Înregistrarea se face pe 10-bit HDR putând astfel să înglobeze până la 700 milioane de culori adică la fel ca și filmările profesionale făcute în timpul producerii unui film.
Huse și accesorii
La fel ca și celelalte modele, iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max vin cu o varietate de huse colorate și cu magneți cu ajutorul cărora putem așa portmoneul cu carduri.
Aici încă nu îmi este clar, dacă telefonul are deja acei magneți sau este nevoie neaparat de o husă produsă de Apple. Dacă da, atunci mai vorbim de niște bani în plus.
Sunt curios dacă încărcarea folosind MagSafe se poate realiza și fără husă sau doar cu.
Pentru că este important să protejăm mediul înconjurător, Apple dorește ca până în 2030 să reducă amprenta de carbon utilizată de companie, astfel începând cu iPhone 12 dar și iPhone X, Xs și 11 ce se găsesc online vor veni în cutii doar cu telefonul și cablul de încărcare fără adaptoare de priză.
Toate specificațiile tehnice pot fi consultate aici: Apple website
Autonomie
În acest moment nu se știe exact capacitatea bateriilor însă după ce modelele vor ajunge fizic la clienți vom putea ști care este capacitatea lor. Între timp Apple a scris în specificații următoarele detalii:
iPhone 12 Pro
- Redare video până la 17 ore
- Rederare video stream până la 11 ore
- Redare audio până la 65 ore
iPhone 12 Pro Max
- Redare video până la 20 ore
- Redare video stream până la 12 ore
- Redare audio până la 80 ore
Prețuri în România
iPhone 12 Pro
- 128GB – evoMAG ( 5799 lei ); eMAG ( Precomandă ); altex ( Precomandă );
- 256GB – evoMAG ( 6399 lei );
- 512GB – evoMAG ( 7599 lei );
iPhone 12 Pro Max
- 128GB – evoMAG ( 6299 lei ); eMAG ( Precomandă ); altex ( Precomandă );
- 256GB – evoMAG ( 6999 lei );
- 512GB – evoMAG ( 7999 lei );
*articol în curs de actualizare și cu alte magazine online + eventuale accesorii!
Disponibilitate
- iPhone 12 Pro (precomenzi în US din 16 octombrie 2020)
- iPhone 12 Pro Max (precomenzi în US din 06 noiembrie 2020).
[…] celor care își cumpără un iPhone 12, 11, XR sau SE 2020 o fac pentru că dețin deja un iPhone mai nou sau mai vechi, iar în plus […]
[…] mulți youtuberi au primit noile iPhone 12 și iPhone 12 Pro pe care le-au precomandat online pe site-ul Apple, sunt deja clipuri cu unboxing pentru ambele […]
[…] scris despre HomePod mini, iPhone 12 mini – iPhone 12 și iPhone 12 Pro – 12 Pro Max, iar în rândurile de mai jos vedem ce prețuri vom avea în România pentru noua serie iPhone […]
[…] Recent lansatele iPhone 12 vin cu chipuri 5G Ultra wide band cu ajutorul cărora putem atinge o viteză de 4Gbps, dacă rețeaua mobilă ne permite. În România de exemplu, banda celor de la Orange suportă 2Gbps (dacă nu mă înșel). […]
[…] așteaptă ca în iOS 14.3 să vedem și noul format Apple ProRAW promis dar și o serie de probleme rezolvate care dau bătăi de cap […]