În 2020 compania Apple a decis ca toate telefoanele pe care le vor vinde să vină fără adaptor și căști pentru a reduce amprenta de carbon stabilită până în 2030 de 100%.
Comform datelor, scoaterea adaptorului și a căștilor din cutia unui iPhone într-un an de zile, la vânzări de milioane de produse poate reduce emisiile de carbon cu până la 2 milioane de tone, echivalentul a 500.000 de mașini scoate din circulație.
Din tabăra adversă, și anume Android, se strigă că Apple a făcut profit, a scos adaptoarele și căștile din cutii și nu au redus prețul. În acest caz, produsele Apple nu sunt pentru voi!
După anunțul Apple de a renunța la aceste accesorii, au început să apară și alte companii, ca Samsung de exemplu, care a anunțat că vor renunța și ei la căști și adaptoare.
→ ai văzut noile produse Apple disponibile pentru precomandă?
În cei 2 ani de zile, Apple a vândut peste 190 milioane de iPhone-uri în toată lumea. Câștigul aproximat pentru această perioadă ar fi de 6 miliarde de euro, dintre care 270 milioane de euro ar fi achiziții de accesorii, AirPods Pro/Max/3, Apple Pencil, Magic Keyboard, Mouse, etc.
We know customers have been accumulating adapters and that producing millions of unneeded adapters consumes resources and adds to our carbon footprint.
–Lisa Jackson
At Apple, we are constantly innovating to conserve resources and protect the planet we all share. Already carbon neutral for our own operations, we’ve set an ambitious goal to become carbon neutral for our entire supply chain and product usage by 2030 – so every Apple device sold will have net zero carbon impact. One of the steps along our path is to reduce the materials used in our products and packaging.
–Apple Spokesman
Sursă: dailymail.co.uk
Articolul ăsta ar fi avut sens dacă, o dată cu eliminarea încărcătorului, Apple includea un cablu cu USB type A, facilitând utilizarea încărcătoarelor pe care utilizatorii se presupune că le au deja prin casă. Dar cum toți știm foarte bine că telefoanele Apple își păstrează mai bine prețul la revânzare, asta înseamnă că foarte mulți dintre cei care cumpără un nou iPhone, îl vând pe cel vechi, cu tot cu încărcător, normal, așa că sunt nevoiți să cumpere și un nou încărcător pentru noul telefon. Și uite așa, nu se reduce nici amprenta de carbon.
Nu e vorba că cei cu Android sunt niște săraci care nu își permit un încărcător ci că Apple, sub pretextul protejării mediului scoate și mai mulți bani de la utilizatorii săi
Da și nu Cătălin. Majoritatea care vând acum SH le dau fără adaptoare. Au pus USB-C pentru că știau că or să fie obligați să modifice adaptoarele de către UE. https://www.isay.ro/usb-c-va-fi-port-obligatoriu-pentru-dispozitivele-electronice-in-ue-pana-la-final-de-2022/
Eu mi-am cumpărat hub cu USB-A/C, mi-am cumpărat hub cu USB-C și câteva adaptoare de 20W pentru MagSafe, Homepod mini. Pe astea o să le folosesc mult și bine, în plus am și adaptorul de la MacBook cu care pot încărca orice.
Apple scoate bani prin produsele și serviciile lor care sunt bune, altfel erau istorie. Da, te forțează să îți cumperi adaptor și AirPods 2/Pro/3/Max sau Beats sau poți folosi orice alte tipuri de căști însă, pentru Spatial Audio și alte servicii ai nevoie de ceva calitativ. Sunt mai scumpe, dar își merită investiția pe termen lung.
Sau, pe scurt:
Înțeleg ideea ca majoritatea are deja încărcătorul. Atunci cablul oferit in pachet ar trebui sa fie compatibil cu acel încărcător, ca argumentul asta sa fie valid 🙂
Da, dar poate ei nu vor mai da cabluri cu type-c și vor trece pe wireless, mai ales că au deja MagSafe 😀
@Cătălin hai să luam un exemplu să îți arăt că se reduce:
Au vândut în 2 ani de zile 190 milioane de produse. Majoritatea utilizatorilor să zic 75% sunt clienți existenți, au produse Apple, ceea ce înseamnă că aproximativ 75% din adaptoarele si căștile din cutii sunt acolo degeaba. La fel când mi-am cumpărat Xs Max acum 4 ani nu i-am folosit adaptorul și căștile, erau noi în cutie. Ca și mine sunt foarte mulți.
Restul de 25% care poate sunt utilizatori noi, vin în ecosistem, fie au alte adaptoare fie își cumpără ceea ce înseamnă teoretic o reducere de 75% a amprentei de carbon, nu?
Rezultatul ar fi că din 190 milioane de produse, doar 48 milioane poate au nevoie de adaptor poate nici alea, restul de 142 milioane ar fi fost băgate în sertar și uitate acolo.
1. UE o să îi oblige să folosească Type-C pe telefon, în locul portului actual
2. Dacă majoriteatea celor care le vând o fac fără adaptor, înseamnă ca unii dintre cei care le cumpără tot trebuie să-și ia la rândul lor adaptor. Când spun asta mă bazez pe faptul că sunt tot mai mulți din tabăra Android care fac trecera la Apple, deci nu au cablurile de la vreun device vechi
3.Așa e, nu contest calitatea produselor și serviciilor Apple. Pe multe dintre ele mi-aș dori să le văd și în tabăra Android, deci clar „își scot banii” pe termen lung, dar nu despre asta vorbim
Ce vreau să spun e că, deși majoritatea au deja cabluri și încărcătoare pentru iPhone, când vor ceda (că nu sunt foarte fiabile), nu vor putea folosi cablul primit în pachet cu un încărcător existent
Eu am un iPhone de la muncă, iar cablul primit în pachet îl folosesc în mașină pentru Apple CarPlay, pentru că mașina are port Type-C, în rest nu aș fi avut ce să fac cu el
Nu știu ce soluție vor alege, însă nu cred că vor renunța la Lightning prea ușor. Ori o fac de tot, ori merg pe wireless.
Așa am auzit și eu. Dar în cazul ăsta, tocmai pentru că e o situație tranzitorie până la eliminarea completă a portului ar fi trebuit să păstreze compatibilitatea cu adaptoarele existente, dacă tot declară că o fac din motive eco.
Apropo, încărcarea wireless, deși foarte comodă, e mai puțin eficientă decât cea pe fir, deoarece o parte din energie se pierde prin căldură prin ambele bobine
Să știi că te contrazic. Diferența între cablu și MagSafe pentru iPhone 13 PM este de undeva la 30 minute. Ai 15W pe MagSafe și 20W prin adaptor, deci 🙂
Nu mă refer la viteza de încărcare. Mă refer la căldura degajată în timpul încărcării. Cei 15w sunt puterea netă livrată, dar ca să livreze atât, se mai pierd niște watti prin căldură, așa încât, din rețeaua electrică sunt „trași” mai multi watti/ora pt cei 15w finali decât pentru cei 20w pe fir
Ca și regulă generală, cu cât un aparat electronic degajă mai multă căldură, cu atât funcționează mai puțin eficient