Ei bine, pentru cei dintre voi care nu îl știți, vă rezum simplu, e un om gospodar din comuna Codlea, Brașov, care s-a gândit că ar fi bine ca la poarta lui să își expună, roșii, cartofi, struguri, cireșe, etc, iar cei care trec pe lângă pot lua ce vor, iar la sfârșit după bunul plac, cât consideră lasă într-o pușculiță. Acum să ne înțelegem, au fost la început persoane, care au luat și au plecat, dar el nu s-a supărat.

Primăria Codlea, i-a trimis o ditamai amendă pentru că nu are certificat de producător, că desfășoară activități ilegale și așa mai departe. Băiatul, deștept din fire, le-a răspuns frumos, dar mai mult a trimis către ANAF-ură o solicitare de lămurire prinvind “activitatea sa”.

Ei bine după o lungă perioadă de suferință, a venit și răspunsul celor de la ANAF:

„La două săptămâni de la lansarea experimentului prin care am dovedit că românii sunt cinstiți, pe 30 iulie, am transmis întreaga poveste către ANAF, specificând și că în cutia poștală se strânseseră până la acea oră 3.001 lei, cerând o poziție oficială din partea acestei instituții.

Inițial am fost contactat de directorul general adjunct al agenției, ca apoi să primesc răspunsul final de la circumscripția din Codlea.
CONCLUZIA: ANAFUL consideră perfect legal experimentul cu autoservirea. Fără certificat de producător cum cerea aiurea Primăria Codlea , fără aparat pentru bonuri fiscale. Nici declararea veniturilor nu este necesară pentru suprafața de teren aferentă gospodăriei în care îmi desfășor activitatea.
NEMULȚUMIREA MEA:
1. Chiar dacă ANAF-ul consideră că nu trebuie să declar venituri pentru legume și flori, ci eventual doar pentru produsele agricole prelucrate (gemuri, siropuri), voi face o revenire la adresă deoarece consider că dumnealor încă nu au înțeles totuși că eu NU desfășor o activitate comercială propriu-zisă la autoservire, deoarece lumea donează bani în cutia poștală, nu cumpără ceva.

2. La finalul răspunsului de la ANAF mi se precizează că dumnealor nu dau curs dorinței mele de a supune discuției ”ce demersuri se pot întreprinde pentru a facilita astfel de activități de subzistență, extrem de binevenite și necesare într-o țară cu nivelul veniturilor atât de precar”. Să sperăm că este vorba doar despre procedura prin care m-am adresat, deoarece eu voi insista să punem pe masa factorilor de decizie acest subiect.

Vom continua promovarea gospodăriilor țărănești și vom explica autorităților cum mere treaba.

Zilele următoare voi publica bilanțul după două luni de activitate la ”Autoservirea din gospodărie pentru oameni cinstiți”. Stați pe-aproape!”

Cu drag de grădinărit,
Erwin Albu, cetățean păsător și țăran urban.

erwin-albu-codlea


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu