MApN a pregătit deja un draft de proiect, iar premierul Nicolae Ciucă îl vrea aprobat cât mai repede, mai exact în regim de urgență. Da, unde te grăbești măi Măciucă?
Proiectul lui Dîncu prevede adapatarea instituțională pentru gestionarea situațiilor de criză cu impact asupra securității și apărării naționale, plus articole modificate pentru îndeplinirea sarcinilor militare în timpul stării de urgență, de asediu, de mobilizare sau al stării de război.
Acum am aflat și eu că România are 4 stări:
- Stare de urgență;
- Stare de asediu;
- Stare de mobilizare;
- Stare de război.
Ca un pesedist veritabil ministrul Dîncu a introdus în draftul legii încă o stare și anume situația de criză. Dacă există un impact asupra securității și apărării naționale poate fi activată de către Ministrul Apărării doar după ce este aprobată de premier și decretată de CSAT.
Prin situație de criză în domeniul securității și apărării naţionale se înțelege situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția unuia sau mai multor incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional, sau de ameninţări, riscuri şi vulnerabilități prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţională, precum şi alte valori constituționale care impun adoptarea de măsuri specifice prin acțiunea unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor și revenirea la starea de normalitate
Situația de criză cică nu are impact asupra populației civile, fiind mai degrabă o reglementare pentru instituțiile securității și apărării.
Există modificări și la legea pregătirii populației pentru apărare unde vom avea două categorii de vârstă:
- Cetățeni încorporabili (cu vârsta cuprinsă între 20 – 35 ani)
- Cetățeni cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare (cu vârsta cuprinsă între 36 – 63 ani)
Proiectul prevede că în situația în care, pe timpul stării de mobilizare sau a stării de război, resursele umane ale forțelor destinate apărării naționale nu pot fi asigurate cu cetățeni încorporabili, pot fi chemați, pentru îndeplinirea serviciului militar activ, cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare.
Nu înțeleg de ce în acest proiect de lege nu se prevede clar, ca toată clasa politiciă în timpul stărilor de mai sus să fie în prima linie de apărare națională, fiind urmată de cei tineri până în 35 ani, iar dacă nu reușesc ei, să îi aducă și pe cei cu vârsta cuprinsă între 36 și 63 ani în ajutor.
În 2014 când am trecut la fel pe „lângă un război” scriam un articol în care vă întrebam dacă vom ajunge la al 3-lea război mondial. Au trecut 8 ani de atunci, iată că acum suntem și mai aproape de un război, și iar vă întreb:
Oare vom ajunge la al 3-lea război mondial după situația din Ucraina?
Sursă: digi24.ro / Foto: Timișoara după război de der_makabere (Cornel Putan)
0 Comentarii