Este prima dată când Timișoara intră în carantină după 1 an de zile de când a început pandemia guvid-19. Noi în Ghiroda suntem deja obișnuiți, cred că asta e a 5-a oară când intrăm în carantină.

Photo: United Nations / unsplash.com

Printre prieteni discutam că orice comună din jurul Timișoarei s-ar carantina tot nu se vor opri cazurile pentru că toți lucrează în Timișoara și merg la Mall tot acolo. Timișoara trebuia să intre de mult timp în carantină, apoi și comunele de pe lângă nu invers.

În fine, suntem închiși, polițiștii stau în giratoare și opresc mașini, stau în frig doar pentru o foaie care trebuie completată. Așa se reduce prezența virusului printr-o foaie!

Declarații pe propria răspundere și pentru angajatori

  • Declarație pe propria răspundere – zonă carantinată – descarcă AICI (actualizat 08.03.2021)
  • Declarație pentru angajator – descarcă AICI (actualizat 08.03.2021)

*dacă vrei să o completezi pe telefon → vezi aici cum se poate face

Restricții în perioada de carantină

Dacă e carantină, normal că sunt și restricții altfel pentru ce i-ar mai chinui pe săracii polițiști. Începem cu ce nu ai voie să faci și apoi terminăm cu ce ai voie să faci.

1. Circulația interzisă

Circulaţia şi staţionarea în spaţiile publice din interiorul zonei carantinate a persoanelor este interzisă, cu excepția motivelor bine justificate pe baza declarației pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

2. Școli, grădinițe, creșe

Toate instituțiile de învățământ vor fi închise, funcționând doar online. Aici e un pic cu cântec pentru că în anterioarele carantine, grădinițele și creșele private puteau funcționa.

3. Cumpărături

În funcție de vârstă, cumpărăturile se pot face între orele:

  • sub 65 ani → 06:00-10:00 și 13:00-20:00
  • peste 65 ani → 10:00-13:00

Benzinăriile pot avea în continuare program non-stop. Sâmbăta și duminica centrele comerciale / mall-urile vor fi închise, în cadrul acestora rămânând deschise doar magazinele alimentare, farmaciile, curățătoriile și magazinele care vând mâncare pentru animalele de companie.

4. Activitate fizică

Sunt permise deplasările scurte în apropierea locuinței legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă).

Sunt interzise toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spații închise sau deschise, inclusiv săli de fitness.

5. Tranzitarea zonei carantinate

Se permite tranzitarea zonei carantinate de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acestora, fiind interzisă oprirea în localităţi.

Variante ocolitoare:

  1. DN 6 Remetea Mare-Centura Ocolitoare a municipiului Timisoara- DJ 691-urcarea pe Autostrada A1;
  2. DN 6 Remetea Mare-Centura Ocolitoare a municipiului Timisoara-DN 69-Drum legătura Calea Aradului-CaleaTorontalului -DN 6 Timisoara-Sânicolau Mare;
  3. DN 59 Jebel- DJ 693B Liebling-Stamora Romană-DJ 592A Otvesti- Sacosul Turcesc-DJ 592 Buziaș;

6. Circulația în interiorul localităților

În interiorul localităţilor se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

7. Masca obligatorie în toate spațiile publice

Purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru toate persoanele care au implinit vârsta de 5 ani în spaţiile publice închise sau deschise, în mijloacele de transport în comun sau la locul de muncă.

Masca trebuie purtată astfel încât să acopere nasul și gura.

Excepție: în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane este permisă înlăturarea măștii pentru activități sportive individuale sau pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor.

Iar pentru încheiere, ai voie să faci ce vrei tu în casă la tine, afară trebuie să te supui regulilor impuse de Arahat și Co.


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu