Începând de astăzi, avem disponibilă în România localizarea AML (Advanced Mobile Location), noul sistem de preluare a datelor împreună cu locația dispozitivului de pe care se apelează la numărul unic de urgență 112.

Acest serviciu este disponibil atât pe Android cât și pe iOS. 

Ce este localizarea AML?

În clipul video de mai jos este prezentată funcționalitatea localizării AML (Advanced Mobile Location) împreună cu STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale) și a operatorilor Digi Mobil, Orange, Vodafone și Telekom.

Subscribe to iSay.ro Youtube Channel

După 2 ani de zile de când am scris despre Emergency SOS implementat de Apple pentru toate terminalele sale, iată că sistemul unic de urgență primește upgrade-ul necesar localizării dispozitivelor mobile atunci când acestea apelează numărul unic 112 în caz de urgență, desigur cu ajutorul utilizatorului.

STS împreună cu Apple și Google au implementat această soluție în România. Iată comunicatul celor de la Serviciul de Telecomunicații Speciale:

La acest moment, AML funcționează în toată țara, iar când cetățenii sună la 112, operatorii STS și dispecerii agențiilor de intervenție au la dispoziție coordonatele geografice cu o acuratețe mult mai mare. Am realizat teste, am analizat diverse scenarii tehnico-operaționale și am integrat toate configurațiile necesare, astfel încât această tehnologie să vină cât mai mult în sprijinul apelantului. Totodată, a fost nevoie de actualizarea legislației pentru implementarea acestei tehnologii. Noi continuăm demersurile pentru modernizarea Sistemului 112 printr-un proiect finanțat din fonduri europene pe care ne dorim să îl finalizăm în 2021.

– a declarat general-maior ing. Ionel-Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS.

Numere de urgență

  • 112 – Serviciul Unic de Urgență
  • 113 – Serviciul Unic de Urgență pentru persoanele cu probleme de auz și/sau vedere

Dispozitivele inteligente cu Android (minim OS 4.0) sau iOS (minim iOS 13.4) trebuie să îndeplinească mai multe criterii pentru a putea transmite un sms cu datele locației:

  1. Să aibe versiunea minimă instalată;
  2. Să fie înregistrat într-o rețea mobilă (nu funcționează dacă nu are SIM introdus în telefon);
  3. Să aibe funcțiile de localizare (GPS), Wifi și date mobile active;
  4. Să nu aibe telefonul în modul avion;
  5. Să nu aibe sub 10% baterie.

Momentan serviciul unic 113 nu este disponibil pentru utilizatorii de iPhone!

Recepționarea coordonatelor GPS prin AML nu este disponibilă pentru cei care se află în Roaming International sau pentru cei care nu au semnal în România! De ce? E simplu, toate datele „sunt împachetate într-un SMS care se trimite automat către serverele STS ale serviciului unic de urgență 112”.


Conform Asociaţiei Europene a Numărului de Urgență 112 (EENA), soluția de localizare AML este funcțională în 19 țări: Austria, Belgia, Danemarca, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Islanda, Lituania, Mexic, Moldova, Norvegia, Noua Zeelandă, Olanda, Slovenia, Statele Unite, Suedia și UK. Începând de astăzi 01.04.2020 este disponibilă și în România.


Cei care folosesc produse Apple beneficiază de o măsură în plus atunci când sunt într-o situație dificilă și apelează Emergency SOS de pe Apple Watch, iPhone sau iPad (cu cellular). Această funcție îți permite să îți setezi 5 contacte care vor primi același SMS trimis către 112 cu locația ta.

Rugămintea mea este să vă setați și Medical ID cu datele voastre, să verificați Location Services din meniul iOS, mergând la Settings → Privacy → Location. Dacă folosiți un Apple Watch 4 sau 5 puteți activa funcția Fall Detection, iar în cazul unui leșin, atac de cord sau cerebral va putea suna singur la 112, iar prin AML va trimite și locația ta.

Cum activăm Emergency SOS pe iPhone și Apple Watch?

  • Țineți apăsat pe butonul din lateral al iPhone-ului 5 secunde și apoi Emergency SOS sau apăsați rapid de 5 ori pe butonul lateral al iPhone-ului;
  • Țineți apăsat pe butonul de lângă rotița de la Apple Watch până apare Emergency SOS;

În ambele cazuri, vă recomand să activați Siri pentru că dacă sunteți imobilizat, puteți folosi vocea:

  • „Hey Siri, Activate Emergency SOS”
  • „Hey Siri, Call 112”
  • „Hey Siri, I am injured”

Stay safe, aveți grijă de voi și sper să nu aveți nevoie de AML!


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu