Pentru că a David a fost cuminte și i-a scris la iepuraș să îi aducă un monitor + un calculator + un set de gaming format din tastatură – mouse – pad – căști am fost nevoit să găsesc o soluție pentru Windows 10.
Așa că am cumpărat o licență de pe mmorc.com cu 10 euro (folosind voucherul GAF36) dar ca să pot instala Windows 10 pe noul sistem aveam nevoie de un stick USB. Am folosit unul de 8GB găsit prin casă, Microsoft recomandă minim 5GB. Imaginea instalată are undeva la 3.2GB.
Noroc că aveam laptopul de la lucru unde am deja Windows 10 și nu a trebut să mă chinui cu el pe MacBook ca să fac stick-ul bootabil.
Pașii sunt foarte simplii:
- ai nevoie de un stick USB de minim 8GB,
- conexiune la internet,
- vreo 3-5GB liberi pe hdd-ul intern al laptopului.
Intrii pe acest link la Create Windows 10 installation media și apeși pe butonul Download tool now.
Din tool selectezi versiunea de Windows 10, pe 64-bit și apoi dai create. Aștepți până se formatează și se creează stick-ul bootabil. La mine a durat cam 30 minute.
Am pornit calculatorul, am introdus stick-ul USB in portul USB 3.0 pentru a transfera mai repede datele iar la pornire îți apare promptul de instalare Windows 10. Selectezi limba, introduci licența cumpărată și apoi Install.
Totul a durat aproximativ 10 minute după ce am apăsat butonul de install. La sfârșit poți să creezi un cont offline sau poți să te conectezi cu un cont Microsoft. Ar fi indicat să te conectezi cu un cont hotmail/outlook tocmai pentru a îți prelua și face sync cu toate datele iar în cazul unui format sau reinstall de windows îți aduce setări și date salvate.
La formatare am ales 120GB pentru partiția C: unde este windows-ul iar pentru partiția D: am ales restul de 360GB. Este un SSD Kinston de 480GB însă partiția nu îmi apărea în My Computer.
Ca să vă apară trebuie să intrați în Computer Management la Disk Management dați click dreapta pe partiția D: (cea care nu o vede) și dați delete. O să vă apară că e Unallocated Space, click dreapta format, alegeți NTFS spațiul disponibil o să vi-l pună automat și dați Ok. Gata 🙂
Acum aveți ambele partiții în My Computer. Spor la jocuri. Nu uitați să intrați la updates și să instalați tot ce este disponibil mai ales că fiind un sistem nou are nevoie de drivere. Singurul driver instalat separat este cel de la placa video GeForce 1660 Super OC.
Mă bucur să văd că Microsoft a ales să simplifice procedeul de instalare al unui sistem de operare. Adevărat că de minim 10 ani nu am mai avut treabă cu instalat/configurat sisteme windows pentru că folosesc doar macOS, însă aș vrea să îi văd că trec la următorul nivel și vor renunța la DVD/stick bootabil și vor face totul disponibil prin internet folosind contul Microsoft.
În acest moment pe macOS trebuie doar să pornești MacBook-ul, îl conectezi la rețeaua wireless și introduci apoi contul Apple selectezi ce opțiuni de sistem ai pe cont apeși install și gata.
0 Comentarii