În ultimul an de zile, pe buzele tuturor se află doar AI, AI, AI sau inteligența artificială. Urmează să avem AI și în hârtia igienică, nu ne mai putem … fără AI. Este un lucru bun, dar mi se pare că este dus la extrem!

Particle, AI va distruge site-urile

Zilele trecute a apărut o aplicație numită Particle în App Store US (nu se găsește pe România) care promite să livreze știri rezumate, să consumi doar ce te interesează ca topic, să salvezi, să partajezi sau să pui întrebări. Te poți conecta doar folosind Apple ID, unde îți creezi un username, îți preia automat numele, prenumele și mailul din contul Apple. Poți alege să le ascunzi sau să le lași vizibile.

  1. Bun, dar cum dăunează o aplicație AI de știri?
  2. De ce au de suferit site-urile de știri și blogurile personale?

Să le luăm pe rând. 1 – AI sau inteligența artificială din spatele aplicației face un scrapping la conținut pe internet (ca să nu zic google) unde apar diverse articole de știri, păreri personale, noutăți. Le preia textul și poza, le duc în aplicație și le afișează frumos pentru utilizatori. După cum vedem în poza de mai jos, am luat un exemplu: Apple launches Final Cut Pro 11 with Advanced AI Features.

Este frumos aranjată în tile, poză, un mic overview ce te face să dai click. După ce dai click ai un mic rezumat al articolului pentru că oamenii nu mai doresc să citească 1000 de cuvinte, vor chestii rapide în 2-3 paragrafe. Din punct de vedere al ultilizatorului acest lucru înseamnă timp economisit, informații rapide, scroll – scroll și gata ziua.

Cum funcționează AI și cum siteurile si blogurile vor avea de suferit

2 – Din punct de vedere al creatorilor de conținut, a site-urilor de știri și a blogurilor personale acest lucru este dăunător! Informațiile preluate de la cele 14 surse (linkuri) sunt sintetizate în 5 paragrafe. Oamenii nu mai dau click pe acele surse, preiau direct informația rezultată și trec mai departe. Comentarii? Pe cine mai interesează să își exprime părerea referitoare la articolul citit? Pe nimeni, apar sintetizate cele mai votate sau cu cele mai multe interacțiuni, le citești și la revedere.

Eu de exemplu după ce am citit știrea în aplicație nu am mai dat click pe linkul de la Apple, 9to5mac sau macrumors. Mi-a fost suficient cât să îmi iau informația, să o procesez și să mă bucur că Apple a lansat versiunea Final Cut Pro 11.

Ce facem ca să ne protejăm?

Blocăm boții AI în robots.txt și am terminat bălciul. Dacă facem asta nu mai apărem în rezumatele AI. Deci cum procedăm, rămânem pe dinafară sau ne „mulțumim” că apărem și noi acolo în rezumate?

Tu ce părere ai? Eu personal am blocat boții MetaAI pe care nu îi suport, în schimb restul au permisiunea de a extrage informațiile de pe iSay.ro

Cum ziceau unii, moartea blogurilor și site-urilor este aproape.


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu