Cred că cel mai așteptat eveniment Apple de anul acesta a fost cel de aseară unde am văzut noul chip M1 SoC bazat pe 5nm cu arhitectura ARM, având o putere de procesare mult mai mare cu o eficiență crescută.
Ultimele chipuri Apple
- A14 – pentru iPhone, iPad
- S6 – pentru Apple Watch
- T2 – pentru Macbook
- W3 – pentru AirPods 1, Homepod
- H1 – pentru AirPods 2 și Pro
- U1 – iPhone, Apple Watch si Homepod mini
- M1 – MacBook Pro, Air și Mac mini
*toate detaliile despre toate versiunile de chipuri create de Apple până acum le găsiți aici.
Arhitectura ARM este des utilizată în telefoane, servere, supercomputere, etc datorită consumului redus de energie, a performanței sale ridicate în rezolvarea task-urilor mici și multiple simultan, dar și a costurilor și dimensiunilor reduse.
M1 este optimizat pentru sistemele Mac având arhitectura pe 5nm și 16 miliarde de tranzistori. Acesta combină numeroase tehnologii într-un singur chip, având arhitectura memoriei direct integrată în el pentru o eficiență și o performanță crescută.
Ca și rezultate, Apple afirmă următoarele:
- 3.5x perfomanță CPU
- 6x performanță GPU
- 15x mai rapid în ML (Machine Learning)
CPU
A fost dezvoltat pentru a oferi o perfomanță mult mai mare decât orice alt chip însă, trebuie să consume cât mai puțină energie. CPU-ul are 8 core-uri, împărțite în 2:
- 4x High Performance cores
- 4x High Efficiency cores
Fiecare core este construit pentru a oferi o performanță maximă, având 4x High Performance cores putem rula în multithread diferite aplicații care solicită multe resurse. În special pentru editare foto/video unde este nevoie de o putere de procesare destul de ridicată.
Celelalte 4x High Efficency cores sunt utilizate pentru task-uri mici și care nu necesită foarte multe resurse. Cu aproape aceleași performanțe însă cu un consum de energie de până la 10 ori mai mic, putem naviga pe internet, copia poze, transfera date, etc sau ne putem uita la un video.
GPU
În mod normal calculatoarele/desktopurile folosesc un chip grafic integrat pentru a obține o performanță grafică modestă comparativ cu o placă video dedicată care în majoritatea cazurilor consumă foarte multe resurse. Chip-ul M1 folosește un GPU cu 8 cores cu ajutorul căruia se poate obține un salt imens de performanță care poate fi atins cu un minim consum de energie/resurse.
Neural Engine
Cu ajutorul celor 16 cores Neural Engine este capabil să proceseze 11 bilioane de operații pe secundă făcând astfel ca o secvență în Final Cut Pro să se proceseze într-o fracțiune de secundă. Orice alte aplicații de editare video/foto necesită o putere enormă de procesare, iar cu ajutorul lui M1 acestea pot fi realizate instantaneu.
Datorită administrării ingeligente din interiorul chip-ului M1 care unifică CPU + GPU + Neural Engine + DRAM cu ajutorul sistemului de operare macOS Big Sur, vom avea o creștere de performanță cu mult peste ceea ce există pe piață în acest moment având cel mai mic consum de energie dintr-un chip produs de Apple.
Astfel, utilizarea unui MacBook Pro sau Air pe baterie aproape că se dublează față de versiunile anterioare cu Intel.
- MacBook Pro 13″ – până la 17 ore de web sau 20 ore pentru video
- MacBook Air 13″ – până la 15 ore de web sau 18 ore pentru video
Pentru ca toate acestea să fie disponibile și utilizate la maxim, Apple lansează zilele următoare ultima versiune a sistemului de operare numită macOS Big Sur. Nu este suficient să ai o putere mare de procesare sau un chip nou dacă nu construiești și un sistem de operare care să suporte această nouă schimbare.
Atunci când vine vorba de hardware + software, Apple este cu mult înainte tuturor competitorilor, iar pentru cei care nu știu, atât MacBook Pro cât și Air vin cu maxim 16GB datorită limitării chip-ului M1.
Probabil următorul model MacBook Pro 16″ va aduce suport pentru 32GB sau chiar 64GB însă clar și un nou chip M1X sau chiar M2. După părerea mea, este posibil ca acesta să apară în aprilie 2021.
Cât durează tranziția către noile chip-uri ARM dezvoltate de Apple?
Fix 2 ani începând de ieri. Primele dispozitive care deschid această tranziție sunt:
- MacBook Pro 13″ – detalii aici;
- MacBook Air 13″ – detalii aici;
- Mac Mini – detalii aici.
Începând de anul acesta tranziția către Apple Silicon se va face treptat, urmând ca în 2 ani de zile Apple să renunțe de tot la produsele cu Intel. Iată că aici se încheie supremația celor de la Intel, care din punctul meu de vedere vor avea de suferit nu acum, ci în următorii ani.
Am văzut mai multe discuții legate de integrarea Windows prin BootCamp pe noile Mac-uri, iar aici trebuie menționat faptul că Apple și Microsoft nu au ajuns încă la o înțelere care să permită instalarea sistemului Windows pe noile chip-uri ARM numite M1. Momentan NU SE POATE instala nici un sistem Windows!
Universal Apps
Cu ajutorul platformei Universal Apps putem fi siguri că orice aplicație care rulează pe Intel va putea rula și pe M1. Foarte mulți dezvoltatori de aplicații au făcut deja tranziția către noua platformă urmând să avem aceleași aplicații dar cu performanțe diferite de până la 6x mai bune pe un sistem cu chip M1 decât cu Intel.
Exemplul oferit aici de Apple chiar și în timpul prezentării, se poate edita un clip 6K în timp real cu ajutorul Blackmagic DaVinci Resolve.
Rosetta 2
Prin macOS Big Sur având la bază chip-urile M1 și Rosetta 2 putem rula aplicații care încă nu sunt disponibile în Universal Apps. Adică Rosetta 2 este un fel de emulator pentru arhitectura ARM.
Aplicații de pe iPhone sau iPad
Pentru prima dată poți rula aplicații de pe iPhone sau iPad direct în macOS Big Sur. Mai mult timp pentru jocurile preferate sau conținut video. Acestea rulează în ferestre, cu bară de meniu, sunt redimensionabile și poți utiliza trackpad, mouse sau tastatura.
Sunt sigur că și voi sunteți curioși să vedeți cum rulează macOS Big Sur pe noile modele, ce performanțe pot atinge, dar și ce părere au despre ele cei care le vor testa. Din 17.11 vor fi disponibile pentru livrare.
Oare cum vor reacționa Microsoft, Samsung sau Huawei? Vor și ei?
Desigur că vor, doar că nu pot.
[…] prezentarea chip-ului M1 de pe MacBook Air și Pro presimt că vom avea 2-3 ani în care Apple va crește extraordinar de mult! Doar ce citisem că […]
Daca performantele afisate, se ridica la cel putin 60-70% din ce au promis, este un best buy pentru orice persoana care isi doreste un Mac nou si nu dispune de bugetul unui macbookpro 15.16inch.
@marmureanu cica este peste puterea de procesare al unui MackBook Pro de 16 inch.
https://www.macrumors.com/2020/11/11/m1-macbook-air-first-benchmark/
[…] detaliile legate de noul chip M1 le puteți găsi în acest link. Noutatea cu care vine acest SoC M1 este UMA (Unified Memory Arhitecture) ceea ce înseamnă că […]
[…] spus anterior ce înseamnă M1 cu UMA dezvoltat de Apple, însă după ce am urmărit clipul celor de la ColdFusion, acesta mi-a confirmat și mai mult că […]
[…] După cum putem observa „Unified SoC” începe să fie tot mai căutat după ce în toamnă Apple și-a creat propriul chip M1 bazat pe UMA (unified memory arhitecture). […]