Luni, în cadrul conferinței WWDC18, Apple a prezentat noul sistem iOS 12, macOS Mojave, watchOS5, Shortcuts, SiriKit, Screen Time și grupare de notificări. Din păcate, nu am putut urmări în totalitate prezentarea, pentru că am fost cu David la înot, mi-am uitat căștile acasă iar acolo fiind gălăgie nu am prea auzit nimic.

Recunosc, am început să mă uit la înregistrare și să trag niște concluzii despre ceea ce vom primi în toamnă odată cu noile generații de iPhone X ce vor fi lansate. Așa cum spuneau anterior, focusul lor în acest moment este stabilitatea software-ului. Chiar după conferință, iOS 12 era disponibil pentru developeri acesta funcționând ireproșabil chiar de la prima versiune, față de anii trecuți când primele versiuni aveau multe buguri care erau rezolvate ulterior.

iOS 12

iOS 12 este ultima versiune a celui mai avansat sistem de operare mobil, conceput pentru a face zilnic toate taskurile tale rapid, eficient și interactiv. Prin ARKit, dezvoltatorii au posibilitatea de a crea experiențe unice și expresive folosindu-se de Memoji sau Group FaceTime. Screen Time, oferă ajutor celor care sunt dependenți de telefon, înregistrând fiecare mișcare pe care aceștia o fac și o transpune în timp. Se pot seta diverse intervale de timp sau se pot bloca anumite aplicații.

Dintre toate noutățile, singurele care cred că trebuiau să apară sunt Siri Shortcuts și app notification împreună cu un nou sistem de management al notificărilor.

Cu Siri Shortcuts poți face taskuri preluate din aplicația Workflow pe care Apple a cumpărat-o anii trecuți, astfel, exemplul dat în conferință este acela că, atunci când pleci de la birou, poți seta o comandă pentru Siri, iar aceasta rulează mai multe taskuri, cum ar fi să pornească aerul condiționat, să deschidă rulourile sau să trimită mesaje către o persoană sau alte taskuri personalizate de către fiecare. Interacționează cu HomeKit astfel, dacă aveți o casă inteligentă cu produse care pot fi controlate wireless, iOS 12 e soluția potrivită.

foto: The Verge

“We’re very excited about the new communications features we’re bringing to iPhone and iPad with Memoji, a more personal form of Animoji, fun camera effects and Group FaceTime.

With iOS 12, we’re enabling new experiences that weren’t possible before. We’re using advanced algorithms to make AR even more engaging and on-device intelligence to deliver faster ways to get things done using Siri.”

– Craig Federighi, Apple’s senior vice president of Software Engineering.

iOS 12 va funcționa ireproșabil pe dispozitive vechi, cum ar fi iPhone 5s, 6 și 6s, unde camera și aplicațiile vor putea fi lansate cu 70% mai repede decât până acum. Aici, cred că este vorba de problemele semnalate în trecut cu scandalul bateriilor și performanțele modificate din soft, reușind să îmbunătățească sistemul cu peste 50% mai rapid.

Chiar săptămâna trecută, mă gândeam că un nou feature pe care Apple ar trebui să îl introducă în meniul 3D Touch este controlul notificărilor pentru o anumită aplicație. Adică, apeși pe o icoană și alegi turn off pentru 1 oră – 3 ore – 1 zi – 1 lună, iar în acest timp nu mai primești notificări de la acea aplicație. Au introdus-o chiar în iOS 12, bravo Apple! Legat de gruparea notificărilor din Notification Center, acum ai un control mult mai aerisit asupra lor, putând grupa, șterge sau de a le extinde pe toate.

foto: www.thurrott.com

Pe lângă toate cele prezentate în conferința despre iOS 12, mi-a plăcut faptul că folosind AR poți măsura obiecte cu o precizie foarte mare datorită noului sistem USDZ, iar aplicația se numește Measure.

iOS 12
foto: The Verge

Nu am folosit Animoji și nici Memoji pentru că sunt disponibile doar pe iPhone X. Efecte, jocuri și fețe atunci când trimiți mesaje, având acum și alte personaje – animale.

Referitor la Privacy și Security, Apple a implementat un sistem care blochează butoanele de like și share ale facebook găsite pe toate site-urile din afară și din România. La fel cum în Safari pe macOS avem opțiunea de a bloca orice fel de tracking sau cross-site, iată că și pe iOS vom putea face la fel.

watchOS 5

Lăsând la o parte noile „under the hood” ale aplicațiilor de health și cele deja existente pe Apple Watch, noul watchOS 5 vine la pachet cu Walkie-Talkie, „telefoanele copilăriei”. Trebuie doar să ai conexiune la internet, să ții apăsat pe walk, vorbești, apoi transmiți mesajul vocal către celălalt interlocutor și tot așa. Cel mai probabil, acest sistem folosește iMessage în background și sincronizează datele prin iCloud.

foto: www.pocket-lint.com

Cu noul sistem avem și opțiunea de Competitivitate, astfel te poți întrece cu prieteni, poți share-ui experiențe și workouts. Integrarea Siri aduce noi opțiuni astfel ea să poată fi utilizată împreună sau fără iPhone pe ambele sisteme iOS și watchOS aproape la fel.

Notificările vor fi interactive, poți interacționa direct de pe ceas, și poți deschide linkuri direct pe ceas, ceea ce înainte nu era posibil și trebuia să scoți iPhone-ul din buzunar ca să vezi datele din linkul respectiv.

Cei care au varianta LTE și pot utiliza datele mobile vor putea asculta chiar și Podcast-uri folosind aplicația dedicată Podcasts din iOS.

foto: www.pocket-lint.com

Din păcate watchOS 5 nu va putea fi instalat pe Apple Watch Seria 1, dacă ai făcut prostia și ți-ai cumpărat recent Seria 1, nu vei putea instala noul sistem.

AppleTV 4K

Îți oferă ultima tehnologie în materie de sunet prin Dolby ATMOS. De acum poți urmări sporturi live într-o categorie separată, grupate după dată, tip, meciuri sau chiar știri în direct. Spectrum, o companie de servicii pentru acasă, internet, televizune și cablu va avea un parteneriat cu Apple din această toamnă.

foto: www.imore.com

macOS Mojave

Pentru că au lansat iMac negru, iată că este timpul să avem și macOS dark mode. Nu știu dacă este o variantă bună sau nu, însă după ce o voi utiliza vă pot spune dacă este sau nu plăcută ochiului. E mișto opțiunea de grupare a fișierelor de pe desktop, mai ales că în multe dăți se întâmplă să am multe fișiere video sau poze pe desktop, iar cu 1 click toate sunt grupate și rămân așa. Opțiunea se numește Desktop Stacks.

În Finder din Mojave vom avea o nouă opțiune pentru poze, numită Gallery view. Din punctul meu de vedere e utilă doar atunci când ai multe poze și vrei să dai scroll prin ele. În Gallery view în partea dreaptă în sidebar o să ai acces la toate datele Meta ale pozei respective. Opțiunile de editare sunt disponibile chiar în Finder fără să fie nevoie de a deschide Preview și de a edita poza respectivă.

În Quick Look poți accesa meniul de Mark-up, poți modifica, edita un document foarte rapid.

Au schimbat și modul în care interacționezi cu capturile de ecran sau ale unei zone, după capturare, ele apar în colț dreapta și poți edita foarte rapid, fără să mai dai clickuri suplimentare, exact ca și în iOS când facem o captură de ecran.

Apple News va ajunge în Mac App Store și va fi disponibilă începând din această toamnă pe macOS Mojave. Din păcate, News nu este disponibilă pentru România sau Europa de Est, chiar am aplicat ca și Publisher însă nu am fost acceptat datorită limbii române. La fel cum nici Siri nu știe să vorbească română până acum, astfel toate conversațiile trebuiesc făcute în engleză, iar dacă este gălăgie, zgomot de fundal nu te prea înțelege corect.

Detaliile complete asupra noului sistem de operare macOS Mojave găsiți aici pe pagina dedicată Apple.


Tu ce părere ai despre aceste noutăți pe care le vom găsi în iOS 12, macOS Mojave, watchOS 5? Ce ți-a plăcut și ce nu ți-a plăcut?


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu