La IFA Berlin 2018, Samsung a lansat gama de televizoare 8K QLED HDR10+, care datorită tehnologiei poate oferi imagini superbe și cât mai aproape de realitate.
Anul trecut erau zvonuri legate de un nou Mac Mini plus un monitor Apple cu suport 8K prezentat până la finele lui 2017 ceea ce nu s-a intamplat, iar costurile pentru un astfel de monitor sunt huge, vorbim totuși de peste 5000$ sumă care nu este de ici-de-colo. Pentru România 5000 euro înseamnă să îți cumperi și un MacBook, un iMac și un iPhone la un loc.
La sfârșitul lui 2017, Apple a lansat iMac Pro cu suport pentru video 8K, iar MKBHD l-a cumpărat (a dat 5000$ pe el) și îl folosește pentru proiectele sale video. Vechiul Mac Pro l-a prăjit când a încercat să randeze clipuri în 8K.
Un televizor 8K QLED HDR10+ produs de Samsung probabil va ajunge la suma de 10.000 lei sau o va depăși mai ales că vorbim de televizoare 8K cu diagonală mare între 65-85 inch echivalentul a 165 – 215 cm cu rezoluție de 7680 x 4320.
Tehnologia 8K este cu mult peste ochiul uman, dar Samsung nu se oprește aici. Avem televizoare 8K, dar nu avem conținut 8K, ce facem? Crezi că dacă dai 10.000 lei pe un astfel de televizor, se va vedea Antena3 mai bine și fără pureci?
Așa că vă întreb pe voi, merită o astfel de achiziție?
Mai multe detalii găsiți în articolul lui Emil care a fost prezent la IFA Berlin 2018.
Normal că n-avem nevoie de 8k – și nici nu se vor vinde, cel puțin nu atâta timp cât nu există conținut 8k. Prețul nici nu mi se pare atât de mare – 10000 lei, deși probabil va fi mult mai mult – în ipoteza în care eu am dat vreo 4000 euro pe un Panasoni Viera, printre primele generații de plasmă (în 2007). De meritat n-o să poți niciodată să zici că merită, dar dacă ai banii și nu ai nevoie de ceva anume poate își faci un moft. Poate n-ai nevoie nici de calculator, nici de laptop, nici de iPhone, nici de frigider nici de mașină și nici de concediu, nu știu, zic și eu. Eu n-aș mai da acum atâția bani pe un TV oricum ar fi el.
Mie mi se pare că oamenii sunt subestimați cand spui asta cu antena 3. Majoritatea știu care e faza cu televizoarele, iar cei care nu știu n-ar cheltui asemenea sume de bani, că nu sunt proști. O să se vândă ca și laptopurile de la Google, adică aproape deloc. Oricum ma uimește pasiunea review-urilor și controversele cu care își consumă oamenii energia pe net. Produse prostești apar tot timpul – vezi laptopul ăla de la Acer de 10000$ sau display-ul în loc de trackpad – dar asta nu înseamnă că se și cumpără.
@dam167 la 10.000 mă refeream la starting point 🙂
Eu mi-am cumpărat în 2007 (salariul meu și al deliei) primul LCD LG de 81cm abia apărut 2200 lei. În 2011 mi-am cumpărat un Samsung de 102cm cu 400hz și youtube și toate câcaturile, cu 4400 lei. Am luat și un Philips de 108 cm acum, dar la meniu și felul cum se comportă e slăbuț chiar dacă prețul lui de 1400 lei îl face „interesant”. Ambele televizoare merg doar pe desene, cel puțin în ultimii 6 ani de când m-am mutat mă uit foarte rar la un film sau ceva, prefer să fac streaming de pe MacBook direct pe el și filmul e gata. Probabil ei vor să arate că pot să producă, că au la fel ca și LG, doar că nu există piață momentan, doar câțiva fani. Eu cred că acum piața are nevoie de 4K, telecomandă inteligentă, wifi, diagonală mare și toate conexiunile posibile. Restul sunt doar mofturi.
Din punctul meu de vedere, aș prefera să fac un produs bun, maxim 2 care să se vândă decât să fac un câcat de „concept” cu 10.000 euro și să vând nici o bucată. Ca și piața noastră de cumpărători, toți își dau cu părerea dar majoritatea dintre ei (90% nu au bani să cumpere), dar sunt experți în comentarii pro sau contra.
Păi e gratis să-ți dai cu părerea, să vezi și la aparatele foto ce articole apar chiar înainte să fie lansate oficial – mai nou toți trebuie să-și dea cu părerea. Eu am am un Apple TV (a doua generație cred) și sunt mulțumit, iar cum ăsta e doar HD și cum nu e mare lucru în 4k, n-aș fi dispus să dau prea mult pe un TV. Diagonală mai mare da, dar HDR și alte minuni nu mă atrag deloc.
Da, știu ce zici cu 4k, dar sunt foarte multe filme și seriale care n-au fost filmate în 4k ci s-a făcut un fel de extrapolare. Nu știu exact la TV cum e, dar filmările în 4k mi se pare că arată semnificativ mai bine reduse în HD decât filmările HD native.
Așa face Apple, produse care să fie folosite direct, nu concepte cu probleme. Diferența aici e că alea se cumpără, chiar dacă există o masă vocală care vorbește numai să se afle în treabă.
1. Samsung nu lansează acele TV-uri pentru a face vânzări, volume, ci pentru a face un “statement”
2. Rezoluția mare in cazul unui monitor folosește la altceva decât în cazul unui TV, adică îți permite să pui mai multe lucruri pe același ecran
3. Actualul 4k e mai mult decât suficient, mai ales că multe filme, deși filmate in format 4k nu beneficiază cu adevărat de calitatea respectiva. Recent am terminat Alered Carbon pe Netflix, pe care l-am urmărit în 4k/HDR. Desi actorilor li se vedeau și porii de pe față, atât de clara e imaginea, mai de efect sunt culorile HDR
Sunt sigur ca se vor vinde cateva unitati in Romania. Romanul, chiar daca o duce putin mai greu, e pasionat de inovatie.