Ultimul produs prezentat de Apple în cadrul WWDC23 a fost Apple Vision Pro primul dispozitiv pentru realitate augmentată în combinație cu realitatea virtuală ce are la bază noul sistem de operare visionOS.

Apple Vision Pro, ochelarii care te duc într-o altă lume spațială bazată pe noul sistem de operare visionOS

Bine ați venit în era spațială unde ochiul uman controlează ceea ce vrem să facem sau să vedem fără prea mult efort. Cu o atingere subtilă de degete sau o mișcare ușoară a ochiilor putem controla tot ceea ce vedem prin acești ochelari care vor schimba cu totul modul în care vom folosi și utiliza această tehnologie.

Ceea ce părea imposibil până acum va fi posibil datorită ochelarilor Apple Vision Pro ce urmează să apară pe piață la începutul anului 2024 după ce se vor lua toate aprobările de comercializare a lor din partea FCC. Până la sfârșitul anului, dezvoltatorii de aplicații au timp suficient să creeze o lume digitală prin propriile aplicații ce vor fi disponibile într-un magazin propriu asemănător cu App Store.

Apple Vision Pro

Ochelarii Apple sunt fabricați dintr-un material moale, respirabil care se aseamănă cu cel de pe brățările lui Apple Watch Ultra, avem două rotițe pentru a fixa cât mai bine ochelarii pe cap, două boxe laterale capabile de sunet cu Spatial Audio, iar în față buretele care acoperă lentilele se pliază după fruntea fiecărei persoane. Avem un buton principal, o coroană împrumutată de la AirPods Max, multe multe camere și senzori. Atunci când ne uităm la un film sau la un clip video și nu dorim să vedem ceea ce ne înconjoară putem folosi rotița (Coroana) pentru a creat un background complet diferit față de obiectele din fața noastră.

Enclosure. Sticla este laminată, curbată și se îmbină perfect cu rama de aluminiu pentru a se plia perfect pe orice tip de față.

Light Seal.  Lumina exterioară este blocată, iar sticla se închide sau deschide la culoare pentru a nu te deranja la ochi și pentru a vedea conținutul cât mai clar.

Head Band. Banda pentru cap oferă elasticitate și respirabilitate atunci când folosim roțita cu ajutorul căreia putem regla ochelarii Vision Pro ca să ne stea confortabil.

Power. Autonomia ochelariilor este de până la 2 ore cu bateria atașată, iar dacă sunt conectați la o altă sursă de curent pot fi folosiți tot timpul.

Eye Sight. Atunci când cineva apare în raza ta vizuală, sticla devine transparentă iar ochii tăi devin vizibili, astfel poți interacționa foarte ușor cu persoana din fața ta.

Apple Vision Pro Details

Tipuri de camere și senzori

După cum se poate vedea și în imaginile de mai jos avem următoarele tipuri de camere și senzori cu ajutorul cărora toate informațiile, gesturile și mișcările ochiilor sunt perfect integrate în imaginea virtuală.

  • LiDAR Scanner
  • TrueDepth camera
  • Downward cameras
  • IR illuminators
  • Side cameras
  • IR cameras
  • LED illuminators

Pentru a putea susține un astfel de hardware la pachet cu procesarea informațiilor primite de la senzori și camere, Apple a ales un cip Apple Silicon M2 + R1 care va procesa în timp real tot ce înseamnă senzori și camere, iar împreună pot oferi o experiență inedită de vizualizare a conținutului cu o latență de doar 12ms. Totul este conceput de Apple și nu ai nevoie de un alt dispozitiv pentru a putea folosi acești ochelari!

Apple Vision Pro M2 si R1

Cu ajutorul lentilelor care au la bază tehnologia microLED, ochiul uman poate vizualiza informații de o claritate ridicată ajungând la o rezoluție 4K (3840×2160) ceea ce înseamnă o densitate pe orizontală de aproximativ 4000 pixeli. Fiecare ochi poate vedea 4K HDR.

visionOS

Toate cele de mai sus nu ar putea fi disponibile fără un sistem de operare capabil să transpună toate informațiile în aplicații și gesturi. visionOS este sistemul de operare care stă la baza ochelarilor Vision Pro.

visionOS

visionOS are la bază cele trei sisteme de operare Apple (macOS, iOS și iPadOS) pentru o experiență total diferită, însă păstrează diverse moduri grafice pentru a reprezenta icoane, ferestre sau aplicații așa cum ne-am obișnuit în acest ecosistem.

visionOS - apps

Aplicațiile pot fi adăugate oriunde în câmpul tău vizual, în spațiu de lângă tine sau cum s-ar zice: oriunde. Ele sunt redimensionate în funcție de lumină, zonă și umbre pentru o experiență imersivă marca Apple.

Preț Vision Pro

Prețul de vânzare anunțat de Apple este de 3499$ ceea ce înseamnă că în România va ajunge undeva la 4000-4500€ aproximativ 19.850 – 22.320 lei. Enorm de scump, dar tot odată destul de accesibil pentru unii.

Sunt convins că se va vinde bine în SUA, iar în Europa va avea destui clienți.

Tu ce părere ai, ai da 4500 euro pe un astfel de dispozitiv?


PS: Sunt curios să văd ce dispozitive de pe piață pot genera o astfel de claritate mai ales că duma cu „noi am avut deja așa ceva de nu știu câți ani” deja a fost folosită. Știți voi vreo cască AR/VR capabilă de ceea ce a prezentat Apple?


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu