Apple Silicon M1 Ultra
Apple Silicon M1 Generation
Apple SIlicon UltraFusion
Apple Silicon M1 Ultra Overview

Ultimul chip Apple Silicon din generația M1 a fost anunțat în cadrul evenimentului de zilele trecute. Acesta se numește M1 Ultra și încorporează două chipuri M1 Max lansate odată cu noile MacBook Pro 14 și 16 inch.

În noiembrie 2020, Apple a prezentat primul chip Apple Silicon bazat pe tehnologia ARM numit M1. Toate detaliile despre M1 găsiți în articolul de mai jos.

→ Ce înseamnă M1 SoC și cum a schimbat Apple viitorul dispozitivelor cu arhitectură ARM

În octombrie 2021 odată cu noile Mac-uri au fost prezentate și chipuri Apple Silicon M1 Pro și M1 Max. Acestea înglobează atât partea de CPU, GPU cât și partea de Neural Engine și Unified Memory. În loc de 4 chipuri vom avea doar unul. M1 Pro și M1 Max sunt construite cu mai multe core-uri pe partea de CPU, GPU, Neural Engine și  memorie. Iată cum arată ca și arhitectură:

M1 M1 Pro M1 Max Arhitecture

Apple Silicon M1 Ultra

Cum arată M1 Ultra? Câtă memorie suportă? Câte core-uri are pentru CPU și GPU? Cu cine se poate bate în performanțe?

Acestea sunt doar câteva întrebări la care o să răspund în rândurile de mai jos. Nu am văzut prezentarea în seara de 8 martie, așa că am început să citesc diverse articole despre „Peek Performance” și ce noutăți au lansate de Apple.

După cum a spus și John Ternus (SVP, Hardware Engineering), vom mai adăuga un singur chip în familia M1 și anume M1 Ultra. Viitoarele chipuri se vor numi cel mai probabil, M2.

Ce se întâmplă dacă iei două chipuri M1 Max și le pui unul lângă celălalt? Oare e posibil? Se dublează specificațiile?

Răspunsul este DA, iar Apple fix asta a făcut, a înglobat într-un singur chip două chipuri M1 Max și i-au dat numele M1 Ultra.

Tehnologia de interconectare între ele se numește UltraFusion și este dezvoltată de Apple, oferind astfel opțiunea de scalare, iar M1 Ultra nu va fi singurul chip scalat. Gândiți-vă ce înseamnă să puneți două M1 Ultra unul lângă celălalt? Dar 4?

Apple SIlicon UltraFusion

M1 Ultra funcționează un pic diferit față de procesoarele single/dual Intel Xeon pe care le găsim în stațiile grafice sau serverele actuale. Acestea nu sunt conectate cu placa de bază ci vin separate ca și chip integrat ceea ce înseamnă o latență mai mică, consum de energie mult mai mic având o lățime de bandă a memoriei de 800GB/s. Datorită arhitecturii UltraFusion, aplicațiile care vor rula în macOS vor vedea chipul M1 Ultra ca și un singur chip, ceea ce înseamnă că beneficiază de toate avantajele și pefromanțele lui.

Apple Silicon M1 Ultra Overview

Configurația maximă poate fi de 20 core CPU + 64 core GPU + 128GB Unified memory. În performanțe multi-thread M1 Ultra consumă cu 65% mai puțină energie decât un sistem cu chip Intel. Comparând cu un sistem Intel cu 16 core, M1 Ultra livrează performanțe crescute cu până la 90% în timp ce consumul de energie este cu 100W mai mic.

Impresionant, nu?

Cum se comportă M1 Ultra vs Intel Xeon 16 cores vs AMD Ryzen 9 5950X? Mai jos rezultatele din Geekbench. Nu are adversar în Multi-Core.

Geekbench M1 Ultra Intel Xenon AMD Ryzen 9 5950X

Unde îl vom vedea integrat? În Mac Studio și probabil în viitorul Mac Pro, pentru că acolo e nevoie de o putere de procesare mare, iar cei care folosesc astfel de produse nu sunt utilizatori normali ca și noi, sunt graficieni, artiști sau creatori de conținut video.


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu