Google a primit o amendă record de 4-5 miliarde de euro pentru că a obligat producătorii de telefoane să instaleze aplicațiile Google by default în Android.

Photo by Pathum Danthanarayana on Unsplash

Ca să își scoată și ei pârleala, vor da sistemul Android chel și vor taxa în prima fază producătorii și apoi utilizatorii pentru fiecare aplicație instalată. Să vezi atunci când fiecare android user o să cumpere Gmail, Youtube, Google Drive, Calendars, Google Play și restul.

De mult timp utilizatorii își doreau un sistem de operare curat și fără bloatware sau aplicații instalate by default de sistem sau de operatori, iată că dorința li se va împlini în curând.


Urmărește-mă pe Google News sau activează

  • Nu o sa se intample asta. Este exact invers: interesul Google e sa ai aplicatiile alea in telefon, ca doar de aia le-au bagat “cu japca”. Taxandu-le nu ar face decat sa produca efectul contrar. Cand aplicatiile Google nu vor mai fi disponibile din fabrica, probabil ca vor recurge la alte metode sa te faca sa le instalezi, cum a facut si Microsoft cand nu a mai avut voie sa includa Internet Explorer cu Windows. Acolo a fost aceasi situatie, un producator cu pozitie dominanta se folosea de asta pentru a-si impune software-ul incluzandu-l in sistemul de operare.

    Da, vor da Androidul chel, dar asta pentru ca nu mai au voie, insa suita de aplicatii Google va fi disponibila in continuare in Play Store, la fel de gratis ca pana acum 🙂

  • @catalin-tanase eu merg pe ideea ca “e sistemul meu de operare cu aplicatiile mele” cine vrea sa adauge/modifice sa dea banul. Nu iti convine, instaleaza-ti alt sistem de operare.

    Eu cred ca vor taxa mai mult producatorii, dar vor baga o taxa si pentru utilizatori, adica nu vor mai fi free.

  • Pai de ce i-ar taxa pe producatori? Google nu mai are voie sa-i OBLIGE pe producatori sa includa aplicatiile, acum de ce i-ar taxa, ca oricum nu le va mai putea include o data cu sistemul de operare. Pe ce motiv le-ar cere bani?

    Nici pentru Android ca si sistem de operare nu ar avea de ce sa ceara bani, pentru ca reclamele care apar in aplicatii genereaza venit pentru Google. Interesul lor e ca Android sa fie prezent pe cat mai multe telefoane.

    In general modelul de business al Google functioneaza asa: produse gratuite care genereaza venit asociat activitatilor de marketing

  • @catalin-tanase pentru că pot și pentru că e normal 🙂
    Apple a introdus taxă încă de la început, apoi le-a facut gratuite pentru că și-a permis. Google a făcut invers. Știu că ei încearcă îți ofere alternative și să scoată bani din alte servicii, dar e timpul să schimbe macazul.

    “Since the pre-installation of Google Search and Chrome together with our other apps helped us fund the development and free distribution of Android, we will introduce a new paid licensing agreement for smartphones and tablets shipped into the EEA. Android will remain free and open source,” Google said in a blog post.
    https://www.blog.google/around-the-globe/google-europe/complying-ecs-android-decision/

  • Cu doua fraze mai sus scrie asa: “Second, device MANUFACTURERS will be able to license the Google mobile application suite separately from the Google Search App or the Chrome browser”

    Mai pe romaneste, paseaza responsabilitatea juridica a includerii suitei de aplicatii in carca OEM-ului, prin plata unei sume. Probabil ca majoritatea producatorilor nu vor include software-ul , lasand la latitudinea utilizatorului sa il descarce GRATUIT de pe Play Store.

    Pune-o si tu in context, ca asa se intelege cum ca utilizatorii vor plati sa aiba acces la aplicatii, intr-un fel sau altul 🙂

  • […] Sanki, Microsoft te lasă să dezinstalezi aplicațiile preinstalate ca și vrăjeală la articolul celor de la Google care va impune taxă producătorilor și vor tarifa aplicațiile lor. […]

  • […] După decizia UE de a amenda cu 4.3 miliarde de euro compania americană, aceasta a anunțat cât costă licența aplicațiilor Google pentru producători în viitorul apropiat. […]

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu