Sub pretextul „îmbunătățirii sistemului național unic pentru apeluri de urgență 112”, ANCOM a creat un proiect de lege prin care operatorii telecom sunt obligați să trimită de 2 ori pe an o listă cu toate dispozitivele conectate ale utilizatorilor din fiecare rețea împreună cu codul unic de identificare al fiecăruia (IMEI).
Ei zic că au nevoie doar de primele 8 cifre din IMEI, dar nu cred că o să stea cineva să taie cu X restul, așa că vor fi trimise toate informațiile.
Ce echipamente vor fi monitorizate? Orice dispozitiv care poate efectua apeluri de voce, conecta la internet și poate apela numărul 112.
Legea ANCOM nr. 1023/2008 privind comunicațiile către 112
Art.34³ – (1) Furnizorii de rețele publice de comunicații electronice mobile au obligația de a transmite ANCOM, în format CSV, la adresa de poștă electronică [email protected], bianual, până la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie, o listă cu terminalele conectate la rețea, precizând denumirea producătorului, denumirea terminalului, modelul terminalului și versiunea sistemului de operare al terminalului, precum și fiecare capabilitate a terminalelor menționată la alin. (2), stabilită pe baza identificatorului TAC, pentru o zi inclusă în perioadele menționate, precum și numărul tuturor terminalelor conectate la rețea în respectiva zi. Perioada minimă între cele două raportări este de 5 luni.
(2) Capabilitățile prevăzute la alin. (1) sunt următoarele:
a) capabilitate VoLTE;
b) capabilitate VoWiFi;
c) capabilitate 4G;
d) capabilitate 5G;
e) capabilitate GNSS.”
Ce înseamnă identificator TAC?
La articolul 2 alineatul (1), după litera r) se introduce o nouă literă, litera s), cu următorul cuprins:
„s) TAC (Type Allocation Code) – primele 8 cifre ale codului IMEI (International Mobile Equipment Identity) cod care identifică fiecare echipament terminal unic în toate rețelele publice de comunicații electronice mobile, conform documentelor tehnice emise de către GSM Association (GSMA) – GSM Association Official Document TS.06 – IMEI Allocation and Approval Process.’’
De ce se face această actualizare?
Conform documentului de Expunere Motive Proiect Ancom nr. 1023 în format pdf ne este prezentat motivul acestei actualizări. Pentru că serviciile 2G/3G vor fi dezactivate complet de către operatori, trecerea la 4G și 5G modifică tipul tehnologiei de conectare de la IP la comutare de pachete.
Odată cu închiderea rețelelor 2G/3G, comunicațiile de urgență vor migra pe tehnologiile 4G/5G, iar rețele care utilizează aceste tehnologii se bazează exclusiv pe protocolul de comunicație cu comutare de pachete. Tehnologia IMS (IP Multimedia Subsystem) oferă cadrul arhitectural IP pentru a activa serviciile multimedia de comunicații de urgență prin rețele IP, inclusiv acele servicii prevăzute de legislația UE, cum ar fi NG eCall, Text în Timp Real și Conversație Totală.
Voi ce părere aveți despre această listă cu dispozitive?
Sursă: ancom.ro
0 Comentarii