iOS 14 aduce un refresh pentru sistemul de operare și se pare că este primit foarte bine de către cei care utilizează produsele Apple. Din punctul meu de vedere această schimbare trebuia să vină prin 2017-2018.

Mai simplu, mai securizat, mai privat!

iOS 14

Widgets

De acum avem posibilitatea să adăugăm widget-uri direct în homescreen sau în orice altă pagină. Putem selecta între S (small) – M (medium) – L (large). Aranjarea icoanelor se face automat în funcție de locația și dimensiunea widget-ului ales.

App Library

În App Library vom avea sortate aplicațiile pe categorii, foarte ușor de navigat, iar cele pe care le utilizăm cel mai des vor fi aduse în față și putem să le deschidem mai rapid fără să fie nevoie să le căutam prin foldere sau prin alte pagini.

Compact Call Notification

Pot spune că aștept de mult timp această opțiune de a putea răspunde unui apel folosind o notificare. Utilizatorii de jailbreak știu despre CallBar (cel mai tare tweak) motiv pentru care Apple după ani de zile a adus în sfârșit această opțiune în iOS 14.

Picture in Picture

Atunci când lucrăm, scriem sau ne dăm pe Facebook începând cu iOS 14 putem să ne uităm la un clip pe Youtube, să vedem un meci live sau chiar să interacționăm cu cineva pe Facetime prin opțiunea Picture in Picture.

Messages

Folosind serviciul iMessage putem trimite mesaje către persoanele din agendă și nu numai, la pachet cu Memoji, aplicații, linkuri sau poze. Odată cu iOS 14 vom putea avea în iMessage și opțiunea de grup, putem selecta anumite persoane în topul aplicației pentru a fi mai ușor să luăm legătura cu ei.

Vom putea folosi și opțiunea de „Mention” adăugând semnul @ în fața numelui. În această versiune vom regăsi mai multe Memoji, opțiuni pentru fețe, chiar și o mască care simbolizează anul 2020 (pandemie).

Maps

În ultimii 10 ani Apple a investit enorm de mult în ceea ce înseamnă cartografiere încercând să obțină propriul lor sistem de hărți. Deși concurează cu Google Maps încă nu sunt acolo unde aș vrea, mai ales că sunt multe dăți când Apple Maps arată eronat. Desigur, România nu este printre țările de top pentru Apple și momentan nu prezintă interes pe acest segment.

Pentru US, este ok să folosești aplicația Maps a celor de la Apple, însă pentru Europa momentan Google Maps nu are rival.

În această versiune s-a adăugat opțiunea de bicicletă pe lângă mașină, pe jos sau cu autobuzul dar și o alternativă pentru cei cu mașini electrice care vor fi îndrumați spre locuri unde își pot încărca bateriile.

Tot aici amintim și Guides, o selecție de branduri care se pot promova cu ajutorul aplicației Maps, pot oferi date despre orașe, monumente sau locuri de vizitat. E foarte practic să ai așa ceva la îndemână atunci când vizitezi un oraș precum Barcelona, New York, Londra, Paris sau Timișoara.

Translate

În App Store găsim sute de aplicații care traduc dintr-o limbă în alta și sunt folositoare atunci când mergem într-o țară unde nu cunoaștem limba. Cu noul serviciu Translate, Apple vrea să facă conversațiile mult mai ușoare de scris și de înțeles de ambele părți. Avem și posibilitatea de a folosi microfonul pentru a înregistra ceea ce spune o persoană și să fie tradus într-o limbă aleasă de noi.

Momentan sunt doar 11 limbi disponibile în aplicație însă Apple a spus că vor mai fi introduse și altele pe parcursul anului sau în 2021.

Siri

Cu ajutorul lui Siri nu putem facem multe chestii în România. Motivul este unul simplu, limba română. Se zvonea că iOS 14 va aduce și suport pentru limba română.

În iOS 14, Siri devine un buble poziționat în partea de jos, Apple renunțând la opțiunea de fullscreen. După 3 ani a devenit mai inteligentă iar cu fiecare update de iOS aduce tot mai multe funcții cum ar fi să caute pe net, să trimită mesaje audio, să seteze alarma, să opere diverse automatizări din aplicația Home, etc.

Home

Cu ajutorul aplicației Home putem controla diverse dispozitive setate în ea. Aceste dispozitive pot fi camere video, becuri inteligente, prize inteligente, întrerupătoare, electronice sau electrocasnice smart. Toate acestea trebuie să fie compatibile HomeKit, să aibă un cod QR și să fie conectate la o rețea de internet.

În iOS 14 vom avea și sugestii pentru diverse automatizări bazate pe locație, vreme sau ore. Ce mi-a plăcut este noua opțiune Adaptive Lightning care îți reglează lumina becurilor într-o cameră aleasă de tine în funcție de ore. Dimineața când te trezești ai o lumină caldă și nu prea puternică, în cursul zilei o lumină rece dacă e nevoie și nu ai lumină naturală în cameră, iar seara o lumină mai difuză până când te pui la culcare apoi se stinge automat.

Pentru camerele video de supraveghere avem și o nouă opțiune numită Activity Zones unde vom putea alege o zonă pentru care să primim notificări. Nu te interesează cine trece pe trotuar de exemplu ci doar cine ajunge în fața ușii tale și vrea să sune la sonerie.

Camerele smart cu sonerie pot adăuga în iOS 14 și fețe ale persoanelor cunoscute, astfel când se apropie de ușa ta vei primi o notificare „Mariana e la ușă” 😀

Safari

Atunci când te dai pe internet trebuie să folosești un browser sigur, rapid și fără impact asupra bateriei tale dar mai presus de toate să îți protejeze identitatea ta, cardurile bancare sau parolele. Folosind opțiunea translate, Safari poate traduce paginile pe care le accesezi și sunt într-o altă limbă. Acest lucru poate fi schimbat accesând în partea stângă sus literele aA.

Password Monitoring oferă utilizatorilor opțiunea de a verifica dacă o parolă setată nu este sigură. Și în acest moment dacă intrați în Settings – Apps and Accounts – Passwords o să vedeți că vă spune că ați mai folosit parole și la X conturi și aveți opțiunea să o schimbați.

Privacy Report este defapt tot ce înseamnă Apple și ecosistemul lor. Fiind considerat cel mai sigur sistem de operare, vom putea găsi un raport de privacy cu ajutorul căruia putem vedea cine vrea acces la datele noastre, ce trackeri sunt și unde ajung acele date chiar și despre social media. Aceeași funcție o vom găsi și pe macOS Big Sur.

Car keys and CarPlay

Deschide și pornește mașina ta folosind un iPhone. „Cheia” se salvează în aplicația Wallet lângă celelalte carduri ale tale și pot fi utilizate doar cu parolă/FaceID. Singura mașină care acceptă Car keys este un BMW Seria 5 ce va fi produsă în 2021. Oricum, acesta va fi un trend, iar companiile auto vor integra această opțiune începând cu 2021-2022.

Dacă vrei să îți conducă și soția mașina, îi poți da share la cheie, poți selecta să nu aibe acces la toate opțiunile mașinii, iar dacă rămâi fără baterie și telefonul tău se închide, Car keys va mai funcționa încă 5 ore.

Așa cum s-a întâmplat și cu opțiunea CarPlay care este disponibilă pe majoritatea mașinilor mai noi de 3-4 ani, până și pe Logan am văzut.

AirPods

Stăteam în dubii ce variantă de AirPods să îmi cumpăr, 2 sau Pro și am înclinat spre un 2, dar după prezentarea din cadrul WWDC20 merg direct pe AirPods Pro. Îmi place noua idee de surround atunci când te uiți la Apple TV și vezi un film, pe MacBook sau pe iPhone să ai senzația de „ești acolo”.

Începând cu iOS 14 o să avem notificare pentru baterie atunci când utilizăm căștile. O altă noutate este Automatic Switching cu ajutorul căreia vei fi conectat automat la iPhone, iPad sau MacBook în funcție de ce faci.

Pentru Apple TV poți conecta mai multe perechi de AirPods iar filmul poate fi auzit de ambele persoane fără să deranjezi pe cei de lângă tine.

App Clips

Prin această nouă opțiune App Clips, Apple dorește să îți ofere un short review pentru o aplicație, locație sau zonă astfel tu vei decide dacă vei folosi aplicația sau nu, ori vei beneficia de serviciul oferit fără să instalezi aplicația serviciului.

Privacy

Accesul la intimitate este un drept uman și este punctul forte al celor de la Apple. Așa că, începând din iOS 14 avem mai mult control asupra ceea ce oferim în mediul online privind datele și informațiile personale.

În App Store vom avea date concrete despre ce date sunt colectate în fiecare aplicație, iar în timp ce utilizăm o aplicație vom avea o notificare sub forma unui punct deasupra semnalului GSM, de culoare portocalie (pentru microfon) sau verde (pentru cameră).

O altă noutate se referă la Approximate location iar atunci când locația ta este cerută de o aplicație se va trimite o aproximație nu locația exactă ca și până acum.

Vei putea activa Sign in with Apple și vei renunța la a te loga cu adresa de email sau alte opțiuni, iar peste tot unde acceptă îți va fi mult mai ușor. Trebuie analizată această variantă, îmi sună bine.

Camera

În iOS 14 aplicația nativă Camera va avea suport pentru clipurile 4K din Youtube, sper că din toamnă vom putea urca clipuri 4K direct din aplicația Youtube. Pe lângă această opțiune vom putea modifica și expunerea având un buton separat.

iOS 14, 4K, Youtube
Photo: Sebastian Măria / Apple Romania / FB Group

Cam atata a fost despre prezentarea lui iOS 14, îl aștept în varianta oficială ce va fi lansată cel mai probabil în 21.09.2020 la ora 20.00 așa cum ne-am obișnuit.

Pentru orice alte informații suplimentare puteți găsi în această pagină dedicată lui iOS 14.

Voi ce părere aveți despre noul iOS 14? Aștept comentariile voastre.


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu