Conform raportului administrației Biden de săptămâna aceasta întocmit împreună cu Administrația Națională a Telecomunicațiilor și Informației (NTIA), aflăm că urmează schimbări majore împotriva ecosistemului Apple datorită restricțiilor impuse de aceștia.
Anul trecut cei de la NTIA au anunțat demararea unei investigații impotriva Apple privind ecosistemul și restricțiile impuse dezvoltatorilor, magazinelor de aplicații precum și accesul la serviciile proprii Apple. Aceștia au publicat un raport numit „Competition in the Mobile Application Ecosystem” prin care încearcă să liberalizeze piața mobilă din America cu scopul de a îmbunătăți concurența, reducerea barierelor între ecosisteme și maximizarea beneficiilor utilizatorilor.
Sună a dictatură ca cea impusă de Comisia Europeană pentru „binele utilizatorilor din Europa”.
Competition in the Mobile Application Ecosystem 2023
Raportul conține mai multe categorii pe care am să le menționez în rândurile de mai jos. Sunt adresate ecosistemelor Apple și Google:
- Interoperability – ambele ecosisteme trebuie să comunice între ele
- Preinstalled Apps and Default Options – nu mai trebuie să existe aplicații preinstalate, fiecare își instalează ce vrea
- Mobile App Stores – magazine de aplicații multiple, 3rd party și sideloading
- Browsers and Web Apps – să nu mai existe aplicații default, fiecare alege ce browser să folosească
- Apple & Google Apps Review Process – procesul de aprobare/respingere a aplicațiilor din magazine să fie mai transparent
- In-App Purchasing – acces la NFC, verificare locație, Private APIs, jocuri și aplicații de streaming în cloud
Se pare că toate guvernele vor să reguleze câte ceva și nu mai știu ce, așa că vin cu tot felul de inepții ca acestea. Dacă vor fi obligați să facă asta, au muncit degeaba în ultimii 20 de ani ca să devină ceea ce sunt azi, și anume Apple!
Voi ce părere aveți despre acest raport? Raportul complet poate fi citit folosind acest link.
Sursă: macrumors.com
In anumite domenii, când ne apropiem de monopol (sau duopol în cazul de mai sus) este foarte bine să existe reglementări care să permită o concurență egală inclusiv pentru jucătorii mici de pe piață.
Dacă aplicațiile default sunt într-adevăr cele mai bune, cu siguranță peste 90% dintre utilizatori vor continua să le folosească.
Apple si Google nu sunt de ieri sau de azi, deci orice persoana din lume alege ca si pana acum: Android cu bloatware si virusi sau iOS fluid, impecabil si stabil. Nu trebuie sa vina nimeni sa le zica cum sa isi conduca afacerile sau ce sa faca cu produsele lor.
Vezi că tu compari iPhone cu telefoane android chinezești, nu iOS cu Android 😉
iPhone si restul 🙂