Fiind ocupat cu ziua de vineri unde am avut Black Friday 2022 la eMAG plus alte magazine, am văzut niște articole pe grup legate de „cum te urmărește Apple și cum îți fură datele”, apoi au apărut articolele și pe site-urile de tehnologie de la noi.
Acest articol a pornit de la comentariul lui Allen Farcaș prin care spune:
Nu va lasati pacaliti de orice noutati. Apple poate permite aplicatiilor sa utilizeze informatiile locale fara a le transmite catre un server. Asta se face intr-un mod privat prin modele de inteligenta artificiala care invata local datele voastre locale.
Procesul se numeste Federated Learning si are ca scop pastrarea datelor private pe telefonul vostru iar modelele sunt trimise catre server. Apple este tot cel care a creat asa numitul Differential Privacy care este facut special pentru a crypta modelele transmise catre server.
De exemplu, Apple poate vedea statistici de genul cele mai utilizate emoji-uri dar nu va vedea niciodata mesajele si textele trimise prin iMessage.
Ulterior a făcut referire la câteva materiale postate pe site-ul Apple de unde aflăm exact ceea ce a sumarizat Allen și anume, datele PERSONALE sunt în siguranță pe dispozitivul nostru!
→ Apple Platform Security, May 2021
→ Learning with Privacy at Scale
→ Differential Privacy Team, Apple
Cine are timp, poate să acceseze linkurile de mai sus și să se apuce de studiat modul în care Apple a ales să fie diferit față de competiție, iar acest lucru îl știm de mult timp. Eu o să punctez doar câteva informații în plus față de ce a zis Allen.
În caz că nu știați, puteți alege să oferiți date privind aplicațiile, probleme din iOS, Safari sau alte aplicații din meniul: Settings → Privacy & Security → Analytics & Improvements. Aici vom putea selecta fiecare categorie prin care putem ajuta la îmbunătățirea sistemului de operare precum și a serviciilor oferite. Eu personal, am bifat aproape toate opțiunile, iar la fiecare secțiune aveți câte un link cu toate informațiile ce vor fi colectate de unde aflăm faptul că acestea nu includ date personale care să ne poată identifica!
Cei care sunt sceptici și nu vor să transmită nici un fel de date către Apple, pot dezactiva toate opțiunile de mai sus.
iPhone, iPad sau MacBook au ajuns să fie cât mai personale, să conțină cât mai multe date astfel că tot ceea ce facem noi se salvează pe dispozitiv și nimeni din afară nu are acces la aceste date precum ce mesaje se trimit, parole sau alte date personale, nici măcar Apple.
Sistemul conceput de Apple se bazează pe procesarea informațiilor necesare pe dispozitivul utilizatorului, urmând că toate acestea să devină anonime. Datele acestea vor putea fi trimise mai departe către sistemul Apple doar dacă există acordul explicit în setările de confidențialitate ale utilizatorului, altfel nu se trimite absolut nimic. Datele salvate în dispozitiv se numesc Differential Privacy, iar cu ajutorul unor algoritmi pe care îi găsim în documentele de mai sus sunt trimise mai departe fiind salvate temporar. Dacă se îndeplinesc mai multe condiții, datele sunt encriptate și trimise către serverul Apple.
Oricine dintre noi poate verifica aceste date din meniul de Privacy → Analytics → Analytics Data unde în listă căutăm fișierele cu „DifferentialPrivacy”. Așa arată datele colectate, deci Apple știe că cineva folosește Emoji la o tastatură în limba engleză (en_US).
Folosind alte tipuri de metrici se pot verifica de exemplu care este cel mai folosit EMOJI, cea mai folosită limbă la tastatură și așa mai departe, bănuiesc că ați prins ideea. Rezultatele vor arăta așa:
Același lucru se întâmplă pentru fiecare categorie de servicii/aplicații fie că vorbim de iCloud, Safari, Aplicații, Sănătate și Activitate, Securitate, Siri, Dictare sau modul Scaun cu rotile. Așa că eu personal nu văd de ce să îmi fac griji că Apple colectează informații unde dau click, ce aplicație vizualizez sau instalez, pe unde navighez în AppStore sau ce emoji folosesc.
Eu am fost de acord cu asta și voi fi tot timpul, în schimb nu sunt curios ca aplicații precum Facebook, Instagram, TikTok sau altele să aibă acces la datele mele personale motiv pentru care resping tot fără să mă mai întrebe dacă vreau să le dau acces.
→ Ce înseamnă ATT (App Tracking Transparency)?
Din păcate lumea Android nu cunoaște aceste date prezentate în articol, motiv pentru care o să vedeți doar informații negative și clickbait ordinar care să vă atragă în capcană și să vă facă să credeți că Apple „vă fură datele și vă colectează ce nu vreți voi”.
Fă lumină în cercul tău de prieteni și arată-le acest articol, ai butoanele de share mai jos.
Acum vă întreb pe voi, sunteți de acord ca datele și informațiile să vă fie colectate pentru analiză și îmbunătățiri ale produselor și serviciilor Apple? Aveți setările din Privacy pe On sau Off?
Sursă: Alexandru Ștefan / Apple România via zonait.ro | Mulțumiri lui Allen Farcaș
https://gizmodo.com/apple-iphone-privacy-analytics-class-action-suit-1849774313
Citește articolul ăsta. Acolo chiar e o problemă
Am văzut astăzi că au fost dați în judecată într-un proces colectiv. Vedem cum se termină.