Pe începutul acestui an, Google împreună cu Apple și Microsoft s-au alăturat alianței FIDO (Fast IDentity Online) prin care se încearcă introducerea unui nou protocol numit Passkey și renunțarea la metodele clasice de login folosind o parolă, un cod prin sms sau autentificare prin aplicație 2FA.

Google activează Passkey pentru Android și Chrome

Google a făcut deja primul pas și a anunțat că începând de acum atât platforma Android cât și browserul lor Chrome suportă Passkey. Apple urmează să introducă opțiunea Passkey în iOS 16.1 până la sfârșitul acestei luni, mai rămâne Microsoft să implementeze și ei la rândul lor acest nou standard. Cei care nu știu ce înseamnă Passkeys prezentat de Apple pot urmări acest clip video care conține toate detaliile tehnice.

  • Passkeys – un nou mod mai sigur și mai ușor de a te putea autentifica pe site-uri. În curând vom trece peste tot pe 2FA, iar Apple integrează acest mod de autentificare direct în Passkeys care va înlocui vechiul Passwords. Vom putea salva toate parolele, iar atunci când trebuie să ne logăm doar ne autentificăm cu Face ID sau Touch ID fără să mai băgăm noi diverse date. Ne vom putea loga și cu alt dispozitiv dacă este nevoie.

Passwordless sign-in sau cum să folosești telefonul pentru a te autentifica pe diverse site-uri fără să te mai chinui cu user și parolă, am uitat parola, etc. Pe scurt, site-ul la prima logare după activarea opțiunii Passkey, îți va afișa un cod QR pe care îl vei scana cu telefonul, iar în acel moment se face „o împerechere” între telefon și site asemănător cu cheia publică/privată pentru ssh și gata.

Passkeys are a significantly safer replacement for passwords and other phishable authentication factors, removing the risks associated with password reuse and account database breaches, and protect users from phishing attacks.

 

–Google

Passkey se va putea folosi în orice fel de aplicație, site web sau device de pe orice altă platformă. Începând de acum dezvoltatorii Google vor putea să îl integreze treptat până la sfârșitul anului printr-un API nou numit WebAuthn.

Sursă: wccftech.com


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu