În februarie comitetul juridic din SUA s-a întâlnit pentru a discuta opțiunea de Sideloading pentru aplicațiile din App Store și din afara lui. Comisia Europeană vrea să facă același lucru și să oblige Apple să permită instalarea aplicațiilor din afara magazinului său de aplicații.
În cadrul conferinței IAPP de anul acesta Tim Cook a subliniat faptul că instalarea aplicațiilor prin sideloading ar aduce un val imens de viruși și/sau aplicații infectate cu spyware.
Tehnologia se împarte în 3 categorii spunea Tim Cook:
- Cine o folosește (noi)
- Cine o construiește (Apple)
- Cine face regulile (Comisia Europeană)
Atunci când cei de la punctul 3 intervin asupra modului în care tehnologia și ecosistemul Apple sunt construite, încercând să modifice modul în care datele utilizatorilor, felul cum sunt folosite de terți și cine are acces la ele, ne vor transforma ușor ușor într-o „mare familie Android” unde totul este permis!
Hermit spyware a fost descoperit de TAG (Google Threat Analysis Group) specializat în urmărirea și analizarea softurilor care încearcă să spargă și să atace date/persoane guvernamentale. În trecut s-a tot vorbit de Pegasus, un alt software cu care anumite guverne se lăudau că pot să asculte telefoane sau chiar să spargă conturile de iCloud și să fure date personale ale unor persoane importante.
Hermit a fost creat de RCS Lab, o firmă specializată pe spyware printr-o aplicație fake dedicată companiilor urmând un proces mult mai simplu de aprobare, în mare parte automat. Apple nu verifică aplicațiile enterprise pentru că acolo vorbim de alte categorii, în schimb restul aplicațiilor sunt verificate și analizate înainte de a fi aprobate în App Store. Aceștia au profitat de această breșă și au oferit celor care „aveau nevoie” de o soluție pentru spionarea unor jurnaliști, oponenți politici, activiști sau apărători ai drepturilor omului.
În acest moment Apple a găsit o soluție de a împiedica utilizarea și instalarea aplicației în afara App Store, aceasta nu mai funcționează, iar toate conturile și certificatele au fost șterse.
Atât RCS Lab cât și NSO Group cei care au făcut Pegasus, vor încerca să vină cu alte soluții prin care să ajungă acolo unde își doresc, astfel recomandarea ar fi să nu instalați aplicații din afara App Store și nu dați click pe linkuri care vă redirecționează către site-ul obscure de unde să instalați diverse mizerii sau să le dați acces la microfon, locație, cameră, datele voastre, etc.
Sursă: 9to5mac.com
O astfel de schimbare este în interesul utilizatorilor. UE încearcă să reducă situațiile de monopol, de aici și posibilitatea de a instala aplicații din surse externe.
Când o să se întâmple asta nu înseamnă că se vor umple iphone-urile de viruși, pentru că vor exista mecanisme de protecție, așa cum există și în cazul Android, unde pentru a instala ceva din surse externe trebuie totuși să faci niște setări și să îți dai ok-ul, în mod explicit.
Nu exista “in interesul” utilizatorilor. Ceea ce exista acum in Apple este in interesul utilizatorilor. Ba se vor umple pentru ca nu toti stau sa citeasca ce scrie acolo, apasa next next si ok.