Aproape 15 minute cât a ținut discursul lui Tim Cook nu mi-am putut lua ochii de la mâinile lui care tremurau, mâna dreaptă cu degetul mare fiind mai pronunțate decât stânga. Uitându-mă la el îl văd bolnav ceea ce mă duce la gândul că nu va mai sta mult în fruntea companiei Apple.

În lumea digitală în care trăim cu toții, datele și informațiile personale ale fiecăruia pot ajunge pe internet, pot fi furate sau pot fi vândute către companii terțe pentru a ne bombarda cu „reclame personalizate”. Nu este ușor să protejezi datele utilizatorilor, să le oferi opțiuni pentru fiecare aplicație, acțiune, site, locație dar este esențial să faci asta ca și companie dacă ții la cei care îți folosesc produsele. Apple face asta de ani de zile, însă toată această muncă atârnă de un fir de ață.

Tehnologia se schimbă, devenim tot mai dependeți de mediul online unde folosim datele personale, iar acest lucru, securitatea datelor reprezintă prima prioritate pentru Apple.

Tim Cook spune în prezentarea sa că tehnologia se împarte în trei categorii:

  1. Cine o folosește
  2. Cine o construiește
  3. Cine face regulile

Intimitatea și puterea de a alege în a folosi tehnologia trebuie să o avem noi, utilizatorii și nu companiile sau agențiile de marketing ori guvernele! Accesul la datele personale ale fiecăruia dintre noi trebuie să fie alegerea noastră, când și unde le vom folosi și cui permitem să le acceseze. Tehnologia avansează, însă intimitatea trebuie să fie mai solidă și mai protejată!

Suntem tot mai vulnerabili împotriva atacurilor de tip scam, ransomware sau phishing, datele ne sunt furate cu acordul sau fără acordul nostru atunci când ne așteptăm mai puțin, iar cei care dețin aceste date ne pot face rău. Tocmai prin Apple Privacy cei de la Apple încearcă să ofere un sistem de operare sigur, un mediu sigur pentru navigarea pe internet fără ca noi să ne punem problema că „ce se întâmplă cu datele noastre”.

Sideloading

Aici intervine problema actuală, cine face regulile și anume a 3-a categorie a tehnologiei. Apple a susținut și va susține criptarea end-to-end fără nici o alternativă pentru un backdoor. Nici măcar Apple nu va putea avea acces la datele dintr-un iPhone de exemplu, pentru că totul se face pe acel dispozitiv, iar utilizatorii sunt cei care dețin controlul 100%. Din acest motiv vă recomand să vă alegeți parole sigure, activați 2FA și folosiți pe cât se poate o aplicație de tip Authenticator.

Un astfel de sideloading, prin care aplicațiile să fie instalate de pe site-uri externe nu va aduce nici un beneficiu utilizatorilor, ba mai mult vor ajunge să își piardă datele personale pentru că acestea nu mai pot fi controlate prin App Store. În nici un caz nu va fi „o competiție corectă” cum zice Uniunea Europeană. Mai degrabă cei care gândesc astfel de reguli, le fac pe termen scurt și nu pentru utilizatori. Le fac pentru bani, pentru companii în care sunt acționari și pentru că pot.

Apple susține competiția și inovația însă nu este de acord cu regulile impuse de anumite autorități atunci când vine vorba de datele utilizatorilor!

iPhone prin sistemul de operare iOS este singurul dispozitiv care nu poate fi citit de nimeni, nici măcar de Apple! Odată cu sideloading, vom deschide o ușă prin care va fi greu să controlăm datele utilizatorilor și să oferim protecție așa cum ar trebui, a spus Tim Cook.

Eu unul sper ca Apple să găsească o alternativă pentru Sideloading. Voi ce părere aveți despre Sideloading și Privacy?


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu