De curând am avut o discuție foarte interesantă cu managerul firmei Phone ResQ Timișoara, care se ocupă cu reparații de telefoane mobile.
Recycling sau Upcycling?
Răspunsul meu este: De ce nu amândouă?
În cadrul discuției mi-a povestit despre un mini proiect pe care l-au făcut cu o artistă din oraș. Mai exact, am vorbit despre cât de dificil este să reciclezi piese defecte care provin din reparațiile pe care le fac ei în atelier.
O problemă serioasă pe care o au este ca firmele care se ocupă de reciclarea deșeurilor electronice refuză de cele mai multe ori să ridice aceste deșeuri pe motiv că nu sunt suficient de “profitabile”.
Unul din modurile prin care ei încearcă să rezolve problema cu aceste deșeuri este “Upcycling”.
“Upcycling, also known as creative reuse, is the process of transforming by-products, waste materials, useless, or unwanted products into new materials or products of better quality and environmental value.” – https://en.wikipedia.org/wiki/Upcycling
Mai pe românește: să folosești “gunoiul” într-un scop creativ astfel încât să îi redai viață, dar într-o altă manieră față de scopul său inițial.
Artă, tehnologie și gunoi
Băieții de la Phone ResQ Timișoara împreună cu o artistă locală au reușit să transforme într-un mod foarte creativ, deșeuri electronice în bijuterii extrem de frumoase și inedite.
Pentru început au spus că acest proiect este pilot, iar în funcție de feedback-ul pe care îl primesc vor continua să colaboreze în continuare pentru a crea și alte tipuri de artă contemporană din aceste deșeuri electronice.
Au reușit să transforme plăcile de baza a unor telefoane mobile în inele, cercei și butoni cu o înfățișare neobișnuită. Pentru restul componentelor din interiorul acestor telefoane au promis ca vor găsi și alte tipuri de a le reda o altă viață.
Mie personal mi se pare super tare ca un service gsm încearca sa reducă și mai mult impactul pe care îl au smartphone-urile și alte aparate asupra mediului înconjurător.
Ei mi-au explicat că aceste deșeuri sunt pline de materiale prețioase precum aur, argint, platina și altele, dar nu sunt foarte agreate de firmele care se ocupă de reciclarea lor. Unul din motive ar fi dificultatea recuperării acelor metale prețioase și cantitatea relativ scăzută obtinuta din ele.
0 Comentarii