Mulțumesc lui Alin pentru pont, doar așa m-am putut documenta despre ce înseamnă Apple Pay și cum sunt datele cardului tău folosite atunci când plătești la comercianți cu Apple Watch sau iPhone.

numărul unităților

Și acum să revenim, de astăzi avem  Pay în România.

 Pay este creat ca un sistem de plată conceput cu strictețe și pus accent pe securitate, privacy și mobilitate. Acesta înlocuiește cărțile de credit și oferă o securitate mai avansată. La cardurile de plastic, oricând putem rămâne fără el, se deteriorează, ni se fură sau îl pierdem. Ce facem? Sunăm repede la bancă ca să le închidem. În cazul  Pay ce vom face? Exact, nimic!

În momentul în care adăugăm primul card în aplicația Wallet, acesta este împerecheat și verificat împreună cu banca emitentă, iar dacă totul corespunde se salvează în “inima securității” de pe iPhone, adică în Secure Enclave.

Nimeni, nu poate vedea, decrypta informațiile stocate, acolo fiind și cele salvate pentru Face ID sau Touch ID.

După confirmarea băncii, se creează un număr unic de cont diferit de cel al tău din bancă, iar acesta va fi folosit de către ceasul tău sau de telefon. Este trimis cryptat către iPhone, fiind singurul care îl poate decrypta pentru a îl salva în Wallet. Done. Fiecare card adăugat vine cu un număr unic separat.

Merge dacă nu am iPhone-ul la mine? Dacă nu am conexiune la internet?

Răspunsul este DAAAAA!

Cum funcționează?

Având numărul unic primit de la bancă, când dăm cu ceasul pe POS, acesta se trimite prin POS-ul respectiv la bancă, se verifică balanța vs suma de plată și este acceptată tranzacția. Dacă din varii motive nu aveți bani suficienți, tranzacția va fi respinsă pe loc.

Partea cea mai interesantă vine acum, comerciantul nu te poate identifica, nu știe cine ești, care este contul tău sau banca utilizată. În cazul cardului clasic, acolo avem nume/prenume, cont bancar și banca emitentă.


Să luăm un exemplu:

Cineva îți fură telefonul și vrea să facă o plată nu poate pentru că ai nevoie de parolă/amprentă sau Face ID. Dacă îți fura cardul de plastic până suni tu la bancă și intrii în legătură cu cineva din call center hoțul poate să îți facă plăți de până în 100 lei fără nici o problemă. Îți fură ceasul de pe mână? Perfect, ca să îl deschidă îi cere parolă pentru că e dat jos de pe mână.


Ca să tragem o concluzie, Apple Pay este cel mai sigur sistem de plată oferit de o companie pentru care securitatea înseamnă clienți. Au înțeles asta, și o fac bine de zeci de ani.


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu