În România fenomenul Apple este tot mai prezent, motiv pentru care vă prezint Apple TV 4th generation. Am acest produs din 15 august, de când l-am și instalat și configurat pe un televizor Samsung LED 101cm.
Să nu vă gândiți că Apple TV este un televizor, nu, este un media player care se conectează cu televizorul vostru printr-un cablu hdmi și redă conținut din App Store, Youtube sau terțe playere.
Poze
Dacă deții și alte produse, cum ar fi iPhone, iPad, Macbook sau iPod atunci știi modul simplist pe care Apple îl oferă tuturor atunci când vine vorba de aranjarea lor în cutii. După desfacerea foliei care învelește cutia, putem găsi Apple TV, telecomanda, cablul de alimentare, un cablu lightning pentru a încărca telecomanda și câteva cărticele.
Conectare
Se conectează la priză, iar apoi printr-un cablu hdmi la televizor. Opțional se poate introduce și un cablu de internet dacă routerul îți permite, însă recomandarea este să folosiți modul Wifi. Îl porniți, selectați limba și apoi rețeaua Wifi de la voi de acasă. Eu folosesc un router Archer C7 cu dual band iar distanța între el și Apple TV este de 20cm motiv pentru care îl țin pe 5GHz.
Distanța recomandată de 5GHz este de până la 5m pentru un semnal decent. Pentru că am foarte multe dispozitive pe 2.4GHz este posibil ca uneori să sacadeze dacă toate sunt pornite și folosesc internetul. Depinde de routerul pe care îl aveți și îl utilizați.
Interfață
Este chiar simpă, avem un meniu general după cum se poate vedea și în poze. Odată setat, numai ai de ce să umblii prin el. Cei care au dispozitive generația a 3-a, a 2-a și folosesc jailbreak, este indicat ca modul de „automatic upgrade” să fie off.
Telecomanda
Are un trackpad cu un microfon, un buton de meniu și unul TV, apoi un buton dedicat Siri, un buton play/pause și două butoane cu volum mai tare/mai încet. Ca să vă faceți o părere asupra bateriei, de când l-am instalat și până acum nu am încărcat-o niciodată. O folosesc aproape zilnic, mai nou mă joc cu ea împreună cu David pe mașinuțe sau avioane.
Se poate folosi ca și controler pentru jocuri ceea ce este super tare. Întradevăr, o experiență minunată este un controler separat dar acesta costă și doar pasionații îl vor achiziționa.
- Butonul „Menu” se folosește pentru meniu sau back în jocuri, aplicații sau filme.
- Butonul „TV” se utilizează pentru a merge direct la ecranul principal, unde avem aplicațiile instalate, App Store, Setări, etc. Dacă se apasă 2-3 secunde vă apare un pop-up cu „Sleep” care v-a închide televizorul odată cu Apple TV.
- Butonul Play/Pause are diverse funcții în jocuri, clar se utilizează pentru play/pause în filme sau muzică.
- Butonul „Volume Up/Down” se folosește pentru reglarea sunetului.
- Butonul „Siri” se folosește pentru a căuta în App Store filme, muzică sau diverse. Dacă ești în Apple Store și vrei să cauți un joc poți utiliza Siri pentru a face căutarea, dacă nu, va trebui să o faci manual. Din păcate manual înseamnă să te duci pe fiecare literă în parte și să dai OK.
Siri, limba română și America
Siri nu este disponibilă în limba română. Deci butonul de pe telecomandă nu va funcționa. La fel cum nu vor funcționa momentan nici filmele, serialele sau anumite jocuri. Pentru că suntem români și ne place să avem meniu în română se pare că nu ne aduce prea multe beneficii, așa că, eu am un cont US cu ajutorul căruia pot avea acces la toate aceste funcții.
Momentan Siri atât pe Apple TV, iPhone cât și pe Macbook, în România nu reprezintă un beneficiu. Eu o țin dezactivată pe Macbook, iPad și iPhone. Dar, va veni și vremea ei astfel încât o vom avea disponibilă și în română, și se pare că numai este mult.
Streaming sau AirPlay
Este cred cea mai mișto opțiune pe care o poți avea. Faptul că este conectat prin hdmi îți poate controla televizorul oricând, așa că dacă ai un film pe facebook, poți da click pe Apple TV și bum, apare pe tv. Mare, frumos și cu sunet. Ai un film pe iPhone, dai AirPlay și apare pe TV. Dacă vrei să vezi pe tv ceea ce faci tu pe iPad, atunci dai AirPlay>Mirroring>On și done. Sunetul și springboard-ul de pe iPad apar pe tv. Eu așa mă joc cu David, mirroring de pe iPad sau direct Youtube cu Donald și Mickey.
Dacă faci streaming de pe Macbook atunci trebuie să știi că îți trebuie un player. Quicktime redă audio-video pe tv însă nu și subtitrarea. Am tot citit pe net despre asta însă nu am găsit un răspuns. Poate o setare, o opțiune trebuie activată, nu știu, cert e că nu merge. Dacă tu știi zi-mi și mie 🙂
Conținut media, video și audio, muzică
Aici pot spune doar că e nevoie de „bani mulți”. De exemplu o piesă costă 2$, un joc cât de cât 5$ sau 9.99$, un serial sau un sezon costă 5-20$. De aici scot ei conținut și bani pentru brand. Noi, încă nu suntem învâțați să cheltuim bani pe astfel de servicii, tocmai pentru că nu ne permitem, iar acesta poate fi un motiv foarte întemeiat pentru care nu avem serviciile celor din America.
Concluzie
Acest Apple TV se adresează pasionaților, a celor care iubesc produsele Apple. Se conectează doar cu iPhone, iPad, Macbook sau iPod (ultimele generații). Nu merge pe Windows motiv pentru care cei care vor să îl folosească vor putea instala un player 5KVideo sau ceva de genu și pot face streaming pe el.
Ca să îl folosești la adevărata lui valoare ai nevoie de un cont App Store US. Dacă nu ai îți poți crea unul, free fără card de credit, doar cu o adresă/locație validă.
Am încercat cu PopcornTime să văd ultimele filme, merge e mega mișto, dar nu preia și subtitrarea. Are și opțiunea de HomeSharing, însă nu am reușit să o exploatez, defapt nici nu am încercat. Este posibil ca un folder shared să fie disponibil pentru conținut video, audio direct pe Apple TV.
[…] Apple TV 4 are suport doar până la FullHD și anume 1920 x 1080. Toată lumea aleargă după ultimul 8K, de parcă camerele video pot ține pasul ca să aducă o asemenea calitate. Ca să vă faceți o idee ce înseamnă 8K, vă las mai jos filmulețul lui MKBH.D […]
[…] update-ul la tvOS 10.2 pe Apple TV, am găsit în home screen TV app. E clar că pentru România, această aplicație nu prea își […]
[…] trecută. Desigur, această modificare va apărea în curând și pentru aplicația de pe Apple TV sau de pe televizoarele […]
„Nu v-a functiona”….. nici nu am citit restul articolului. Invata intai limba romana…
@gabriel-anton mulțumesc la fel.
[…] veste bună pentru iubitorii de conținut Apple TV+ care se vor putea bucura de aplicația Apple TV pe toate platformele începând cu Play Station 4 […]