Am instalat imediat după lansare noul update la macOS Ventura pe MacBook Pro M1 și nimic de repreșat până acum.

macOS 13 Ventura

Am început să editez niște clipuri HDR în Final Cut Pro, iar Safari nu le mai recunoaște. Ca să editez clipurile le-am trimis prin AirDrop, spre surprinderea mea trebuie să accepți / respingi fiecare fișier în parte.

AirDrop si All Photos Data

Pe macOS Monterey, alegeam ionica M1 din meniul AirDrop și în secunda doi fișierul era salvat în Downloads. Acum nu, trebuie să dai share prin AirDrop și apoi de pe Mac să dai accept ca apoi să se salveze clipul. Dacă alegi opțiunea de more sau săgeata în jos din colț dreapta poți vedea ce ți se trimite, alegi să le salvezi în Downloads, Photos sau să dai Decline.

AirDrop Options macOSAirDrop poate fi configurat atât din iOS cât și din macOS să accepte fișiere de la Persoane Necunoscute (Everyone), Doar Contacte (doar cele din agendă) sau de la Nimeni. În schimb nu găsesc niciunde în setări vreo opțiune prin care să accepte automat fișierele trimise de pe iPhone 13PM pe MacBook. Învers, dacă trimit de pe Mac pe iPhone, merge instant fără să dau accept pe iPhone.

AirDrop Finder macOS

Tot aici, dacă vrei să editezi clipuri HDR filmate cu iPhone 13 PM (exemplul meu) ca să le recunoască Final Cut Pro și să adauge toate meta-urile trebuie să selectezi la fiecare clip/imagine opțiunea de All Photos Data din meniul Options de sub Notch după ce apeși butonul de share. Abia atunci le poți trimite prin AirDrop și pot fi editate/exportate din Final Cut Pro cu ajutorul Compressor în format color space Wide Gamut HDR – Rec.2020 HLG.

AirDrop si All Photos Data

Acestea vor avea un profil de culoare BT.2020 HLG ce este recunoscut de YouTube ca și clip HDR. De aici și cealaltă problemă, după export trebuie urcat clipul pe YouTube, în funcție de dimensiune, rezoluție și frame rate, procesarea SD poate dura ceva timp. După ce varianta SD este finalizată se trece la versiunea HD și apoi 4K. Tot acest proces poate dura între 4 ore – 24 ore. Abia după procesarea completă a clipului nostru începe să fie procesat HDR, ceea ce durează între 24-48 ore.

Cert este că pe macOS Monterey puteam să văd în Safari clipuri HDR pe YouTube, acum pe macOS Ventura nu mai pot. Dacă folosesc Chrome și deschid clipul de mai jos îmi pornește în HDR, deci tiind să cred că este o eroare de software din partea Apple, încă una pe lângă multe altele.

YouTube HDR nu funcționează în Safari pe macOS Ventura

Acestea sunt singurele 3 probleme cu care m-am confruntat pe macOS Ventura până acum. Cred că este cea mai stabilă versiune de macOS, motiv pentru care am fost sfâtuit să fac acest update imediat după lansare și nu îmi pare rău.

Voi ce probleme ați avut până acum?


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu