Consiliul Concurenței a sancționat recent patru companii majore din domeniul electrocasnicelor și electronicei cu o amendă totală de 123 de milioane de lei pentru practici anticoncurențiale.

Samsung Romania

Investigația a relevat că Samsung România, eMAG, Altex și Flanco au convenit în mod ilegal să fixeze prețurile de revânzare pentru anumite modele de televizoare și telefoane mobile în perioada 2019-2021.

Această înțelegere anticoncurențială a dus la limitarea concurenței pe piața respectivă, afectând negativ consumatorii care au plătit prețuri mai mari pentru produsele vizate.

Reduceau discounturile care puteau fi oferite consumatorilor. De ce făceau asta? Ca să vândă întâi produsele mai vechi, limitau discounturile care se așezau produselor mai noi.

 

O dată e o încălcare a legii concurenței pentru că în felul acesta clienții erau limitați în privința discounturilor pe care le puteau primi și prețurile de la unele electrocasnice erau mai mari decât ar fi fost în condiții normale și corecte în care nu ar fi intervenit această înțelegere ilegală între companii.

 

— Bogdan Chirițoiu, Președinte al Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței a obligat companiile implicate să plătească amenzile calculate în funcție de gravitatea faptelor și de cota de piață deținută de fiecare. De asemenea, li s-a interzis să mai practice în viitor astfel de comportamente anticoncurențiale.

Reacția companiilor:

Toate cele patru companii au recunoscut încălcarea legii concurenței și au achitat deja amenzile. Au declarat că vor lua măsurile necesare pentru a se asigura că respectă legislația în vigoare.

Această sancțiune are ca scop principal protejarea consumatorilor și asigurarea unui mediu concurențial echitabil, oferindu-le posibilitatea de a alege produse la prețuri corecte.

Amenda aplicată de Consiliul Concurenței este un pas important în combaterea practicilor anticoncurențiale și în asigurarea unui mediu de afaceri transparent și corect. Consumatorii vor beneficia de prețuri mai competitive și de o diversitate mai mare de produse.

Sursă: euronews.ro


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu